Pääkirjoitus Aluevaltuustoon suuret toiveet – Rahasta tekee tiukkaa ja riitely pitäisi lopettaa

Suomen aluehallinnon uudistuksessa ohitettiin keskiviikkona taas yksi historiallinen virstanpylväs. Etelä-Savon vaaleilla valittu aluevaltuusto piti ensimmäisen kokouksensa. Pääasia oli järjestäytyminen ja luottamushenkilöiden valinta eri toimielimiin.

Riitaiseksi äitynyt valintojen valmistelu johti lopulta varsin tasapainoiseen tulokseen. Puolueiden kannatukset ja valittujen sukupuolet ovat nyt sopivasti vaaterissa. Myös seutukuntien, kaupunkien ja maaseutukuntien painoarvot on huomioitu ja kultavaa'alla jyvitetty.

Hyvinvointialueen päätöksenteossa aluehallitus on keskeisin toimielin ja aluehallituksen puheenjohtaja avainhenkilö. Juvan entinen kunnanjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.) oli paikalle odotettu – ja myös osuva – valinta useammallakin tavalla.

Ensinnä suurimman puolueen ääniharavana hänellä on vahva mandaatti kansalaisilta. Toisaalta ammatillinen tausta takaa julkistalouden ja -hallinnon osaamisen. Mikä tärkeintä Laukkasen maantieteellinen sijainti riitelevän maakunnan voimakeskusten välimaastossa mahdollistaa sovittelevan roolin, kun kahden sairaanhoitopiirin historia yritetään muljauttaa yhteiseksi tulevaisuudeksi.

Tehtävään haasteet ovat tiedossa. Laukkanen nosti valtuustossa niistä esille keskeisen: rahasta tekee tiukkaa. Jos vanhassa maailmassa sote-yhtymät saattoivat luottaa siihen, että kunnat kyllä maksavat, nyt meininki muuttuu. Piikki ei ole enää auki, mutta paine menokasvuille ei ole poistunut minnekään.

Meillä on Suomen vanhin väestö. Odotukset säällisistä palveluista eivät voi toteutua, jos toimintaa ei pystytä järjestämään selvästi nykyistä fiksummin.

Piikki ei ole enää auki, mutta paine menokasvuille ei ole poistunut minnekään.

Etelä-Savon kotoperäinen ongelma on keskittyminen riitelyyn keskussairaaloiden asemasta ja työnjaosta. Keskiviikkona valtuuston kokouksessa saatiin viitteitä siitä, että tämäkin homma tulee vielä jatkumaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden kannalta tärkeämpää olisi kuitenkin saada peruspalvelut toimimaan. Myös talouden paineet edellyttäisivät panostuksia juuri perustasolle.

timo.laitakari@lansi-savo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka