Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Venäjän hyökkäys muuttaa energiapolitiikkaa

Kolmessa viikossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut monia suomalaisen yhteiskunnan toimintoja. Suomen ja koko Euroopan energiantuotanto on mullistumassa. Energiaomavaraisuutta muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa tarkastellaan kokonaan uudella tavalla.

Euroopassa luottamus Venäjään on romahtanut. Venäläistä alkuperää olevista fossiilisista energialähteistä, maakaasusta ja öljystä halutaan irtaantua mahdollisimman nopeasti. Tarvitaan energian tuotannon strateginen muutos: fossiilitonta, omavaraista ja hajautettua tuotantoa.

Suomi on sitoutunut hiilineutraliteettiin vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen hiilinegatiivisuuteen. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi Suomen on sähköistyttävä nopealla vauhdilla. Ensin tehdään sähköntuotannosta päästötöntä. Sen jälkeen on sähköistettävä talous ja koko yhteiskunta.

Euroopan energiajärjestelmästä halutaan nykyistä omavaraisempi ja ennen kaikkea riippumaton Venäjästä. Vihreää siirtymää on jo vuosia valmisteltu mutta Venäjän hyökkäyksen seurauksena Euroopan siirtyminen vihreän energian käyttöön on merkittävästi nopeutumassa.

Etelä-Savossa uusiutuvan energian käytön laajentamiselle on hyvät mahdollisuudet. Vuonna 2020 uusiutuvan energian käyttöaste Etelä-Savossa oli 55 prosenttia. Maakunnan energiaomavaraisuusaste oli vain 44 prosenttia johtuen vähäisestä vesisähkön tuotannosta.

Uusiutuvia energialähteitä ovat muun muassa vesivoima, tuulivoima, aurinkoenergia, biokaasu, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Silmiin pistävää on se, että tällä hetkellä Etelä-Savossa ei ole tuulivoimaa. Suunnitteillakin on vain yksi, Pieksämäelle tuleva 27 yksikön tuulivoimapuisto. Suomessa tuulivoiman rakentaminen on keskittynyt Länsi- ja Pohjois-Suomeen.

Tuulivoiman lisääminen on mahdollisuus nostaa uusiutuvan energian osuutta maakunnan energian tuotannossa. Tämä lisäisi maakunnan energiaomavaraisuutta ja samalla vähentäisi riippuvuutta Venäjästä.

Tuulivoiman rakentamiseen liittyy ilmeisiä etuja: tuotantokustannuksiltaan se on muita hiilivapaita energian tuotantomuotoja edullisempi.

Tuulivoiman taloudelliset edut ovat merkittäviä. Tuulivoima tuo maakuntaan työtä ja erityisesti verotuloja kunnille. Maanomistajille tuulivoima tuo vuokratuloja.

Huolta kannetaan luontoarvojen menettämisestä.

Nyt on aika ratkaista, rakennetaanko Etelä-Savoon merkittävästi tuulivoimaa. Tarvitaan tuulivoimaa suosivaa kaavoitusta niin koko maakunnassa kuin kunnissa. Ennen kaikkea tarvitaan myönteistä suhtautumista asukkaiden keskuudessa. Tuulivoimaa rakentavat yritykset ovat selkeästi tuoneet esille, ettei kielteinen ilmapiiri houkuttele rakentamaan tuulivoimaa.

Tuulivoimaa tarvitaan Etelä-Savossa. Rakentamisen on perustuttava avoimeen keskusteluun ja yhteistyöhön. Keskustelussa on oltava mukana tuulivoimayritykset, kunnat, maanomistajat ja asukkaat, niin vakituiset kuin vapaa-ajan asukkaat. Etelä-Savo on pinta-alaltaan niin laaja, että tuulivoimaa voidaan rakentaa tuottamatta haittaa asutukselle, kunnioittamalla maakunnan poikkeuksellisia luontoarvoja ja ottamalla huomioon maanpuolustuksen tarpeet.

Tuulivoiman rakentaminen ei ole välitön ratkaisu energiapolitiikan muutokseen, mutta pidemmän ajan kuluessa se tukee energiaomavaraisuutta kestävällä tavalla.

Pentti Mäkinen

maakuntajohtaja, Etelä-Savon maakuntaliitto