Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuka kaupunkiamme johtaa?

Mikkelin kaupungin ylimmät johtajat ovat olleet otsikoissa palkankorotuksien, vesilaitoksen ylittyneiden budjettien, Patu-säästöohjelman ja muiden kysymyksien vuoksi. Kuka kaupunkiamme johtaa ja miten?

Päätöksenteossa vallitsee erikoinen puuhastelun toimintakulttuuri, jossa johtajuus on hakoteillä. Suoraviivainen ja perustehtävään keskittyvä valmistelu ja päättäminen on unohdettu tai sitä ei osata. Monia asioita julistetaan salaiseksi vailla mitään perustetta. Kuntalaisten osallisuus ja kuuleminen suoritetaan näennäisillä Teams-palaverilla. Henkilöstö saa lukea lehdistä heitä koskevia asioita esimerkiksi yt-neuvotteluista.

Hankkeita aloitetaan vailla tarkkoja kustannuslaskelmia ja kokonaisuuksien hallintaa, jolloin ne väistämättä ylittyvät. Kaupungin konserniyhtiöiden omistajaohjauksessa on suuria haasteita, jolloin yhtiöt eivät ole selvillä tavoitteellisesta tahtotilasta.

Kaupunkilaisten luottamus johtajiin on heikentymässä ja se on erittäin haasteellinen asia. Johtajat eivät ole pystyneet osoittamaan sitä arvomaailmaa, moraalia ja niitä toimintatapoja, joita vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva Mikkeli tarvitsee.

Kaupunkia tulee johtaa edestä ennakoivasti, avoimesti, reilusti ja hyvin tiedottaen. Mikkelin kaupungin tulee käynnistää johtamisprosessien tarkastelu ja kehittäminen. Kaupunkimme johtamiskulttuuri tarvitsee uudenlaista otetta, näkemyksiä ja toimintatapoja.

Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023, jolloin merkittävä osa sosiaali- ja terveystoimen palveluista sekä pelastustoimesta siirtyvät kaupungin toiminnasta pois. Mikkelin tule kyetä uudistumaan ja näkemään elinvoimajohtaminen merkittävänä kaupunkimme veto- ja pitovoiman saavuttamisena. Uuden tavoiteorganisaation laatiminen on käynnistettävä, jossa henkilöstöjohtaminen tulee nousta keskiöön palveluorganisaation kehittämisessä.

Luottamus johtajiin on heikentymässä.

Mikkelillä on kaikki mahdollisuudet saattaa talous ja vetovoimaisuus kuntoon. Reilu, rohkea ja rakentava Mikkeli tulee olla tavoitteemme joka tasolla.

Jaana Strandman

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Mikkeli