Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aluevaalit olivat tärkeät keskustalle – Myös rahan käyttö kertoo siitä

Klassisen määritelmän mukaan raha on arvon mitta. Jos tätä ajatusta sovelletaan aluevaaleihin ja tutkitaan ehdokkaiden rahankäyttöä, on helppo päätellä, että keskustalle historian ensimmäiset aluevaalit olivat ainakin Etelä-Savossa hyvin tärkeät.

Koko maassa keskusta pärjäsi vaaleissa varsin hyvin. Etelä-Savossa keskustasta tuli aluevaltuuston selvästi suurin ryhmä jopa yllättävän isolla erolla muihin.

Vaalirahailmoitukset piti jättää viimeistään maanantaina. Kun Etelä-Savon aluevaltuutettujen ja varavaltuutettujen ilmoituksia tarkastelee, silmiinpistävää on keskustalaisten muita suurempi rahankäyttö.

Kun puolet ilmoitusvelvollisista käytti kampanjaansa alle 800 euroa, keskustalaisilla keskimääräinen summa oli lähellä kahtatuhatta euroa. Kahdestakymmenestä suurimmasta kampanjasta 12 teki keskustan ehdokas.

Sinällään keskustan panostusta ei pidä ihmetellä, sillä aluehallinnon uudistus on ollut poliittisesti juuri keskustan lempilapsi.

Muut suuremmat puolueet – kokoomus, perussuomalaiset ja SDP – eivät kovin paljon eronneet toisistaan ehdokkaiden rahankäytössä. Hieman yllättäen perussuomalaisilla oli käytössä hieman kahta muuta suuremmat kampanjarahat.

Kokoomuksen osalta huomattavaa on panostusten keskittyminen. Puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen teki todella ison kampanjan ja käytti siihen rahaa suunnilleen saman verran kuin kaikki muut puolueet valtuutetut ja varavaltuutetut yhteensä.

Vihreät menestyivät vaaleissa kehnosti ja yksi osasyy lienee se, ettei kovin tosissaan edes yritetty. Puoluesihteeri Veli Liikasta lukuun ottamatta vihreät valtuutetut ja varavaltuutetut tekivät keskimäärin satasen kampanjat.

Vaalirahoituksen avoimuutta on pidetty tärkeänä siksi, että ehdokkaat tukijat ja tuen muodostamat sidonnaisuudet tulisivat julki. Näissä aluevaaleissa valtaosa ehdokkaista rahoitti kampanjansa pääosin itse.

Merkille pantavaa on, että SDP:n ehdokkailla oli muita puolueita selvästi laajemmin käytössä myös puolueelta tulevaa kampanjarahaa.

timo.laitakari@lansi-savo.fi