Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkeli rajoittaa äänestämistä

Käsittämätön päätös, Mikkeli haluaa rajoittaa ihmisten äänestämistä.

Mikkelin kaupunginhallitus ja -valtuusto tekivät todella käsittämättömän päätöksen vähentää äänestysalueita. Tällä vaarannetaan demokratian toteutuminen, kun äänestysaktiivisuus laskee tällaisten päätösten myötä entisestään.

Oikeusministeriön ohjeistus aluevaalien edellä suositteli kuntia lisäämään äänestysalueita, koska monessa kunnassa on äänestysalueita karsittu jo liikaa ja se vaarantaa tasapuolisen osallistumismahdollisuuden äänestämiseen.

Ennakkoäänestys on lisääntynyt covid-epidemian takia, mutta nyt uhkaa isommat vaarat kuten ulkopuolinen, toisen maan vaikuttaminen. Voi olla, että ennakkoäänestystä ei voida toteuttaa, vaarana on äänten tuhoaminen, sabotointi. Jos äänestysalueella on 4 000 äänioikeutettua ja olettama on, että kaikkien pitää voida äänestää, yhdelle henkilölle jää vain 9,9 sekuntia aikaa äänestää.

Ei taida onnistua, moni kääntyy pois ruuhkien takia äänestyspaikalta. Onko tämä päättäjien tarkoitus? Monissa maissa tätä käytetään äänestämisen rajoittamiseen alueilla, joissa toivotaan pientä äänestysaktivisuutta. Tämäkö on myös Mikkelin päättäjien tarkoitus?

Matkat äänestyspaikolle kasvavat jo nyt, maaseutu on täysin kurjassa asemassa Mikkelin taajamaan verrattaessa, matkaa tulee kymmeniä kilometrejä ja äänestäjä vastaa kustannuksista itse. Eivät kaikki voi äänestää ennakkoon äänestysautolla. Äänestysalueiden yhdistäminen myös taajamissa aiheuttaa, että matkaan äänestyspaikalle tarvitaan autoa, tämä on epätasa-arvoa.

Onko tämä päättäjien tarkoitus?

Kustannukset siirretään äänestäjälle ja se on myös vastoin kaupungin tavoitetta hiilineutraalisuudesta. Kun ”säästetään” äänestyspaikkakustannuksissa, halutaan tarkoituksellisesti rajoittaa äänioikeuden käyttöä. Eli onko tarkoitus, että äänestää voisivat vain he, joilla on varaa autoon. Tämä on ollut todellisuutta maaseudulla jo kaksikymmentä vuotta.

Hämmästelen Mikkelissä kaupungin johtajaa (tästä varmaan saa sen 25 prosentin palkkabonuksen), joka tekee tällaisen esityksen, jolla rajoitetaan demokratian toteutumista, ja vielä pahempia ovat luottamuselimet, jotka hyväksyvät sen.

Tarmo Pajunen

Keskusvaalilautakunnan jäsen (sd.)

Mikkeli