Mielipide | Pieniä, mutta elintärkeitä palveluita

Kaupunginvaltuusto on käsitellyt kokouksessaan 28.3.2022 palvelut- ja tulevaisuusohjelmaa (patu). Vuodelle 2022 säästöt löytyivät puolueiden välisessä yhteisymmärryksessä, mutta vuoden 2023 osalta paljon jäi päätettäväksi talousarviomenettelyyn ja asiantuntijalautakuntien työhön. Kaikki patun toimenpiteet tulevat siis vielä poliittiseen käsittelyyn.

Ohjelma rakennettiin tiukassa aikataulussa, minkä vuoksi isoja rakenteellisia asioita jäi vielä selvitykseen. Selvitykset tulevat kevään aikana, osa elokuun loppuun mennessä. Vuoden 2023 osalta tavoite on tiedossa, toimenpiteitä vielä paljon auki. Pitäjien ja taajamien palveluiden osalta on tärkeää, että säästöjä saadaan suurista kokonaisuuksista pienten, mutta elintärkeiden palveluiden sijaan.

Pienten sivukirjastojen osalta on haettava ratkaisua jatkolle. Otavan ja Suomenniemen kirjastoihin on investoitu itsepalveluaukioloajat mahdollistavaa laitteistoa. Kirjastot ovat lasten, nuorten, työikäisten ja senioreiden käytössä sekä arkiasukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden käytössä. Niiden vaikutus alueen elinvoimaan on suuri.

Lähipalvelukeskuksen osalta sopimussumman neuvotteluun liittyvä selvitystyö on vasta käynnissä ja valmistuu kesällä. Toiminta on Otavalle erittäin tärkeää ja sen jatkumiseen on haettava tie.

Talouden tasapainottaminen on tärkeää, että kaikista kuntalaisista ja koko Mikkelin elinvoimasta voidaan pitää myös jatkossa huolta. Kokonaisuuteen on kuitenkin löydettävä pohja suurista, rakenteellisista muutoksista. Koko Mikkelin potentiaalin, asumisen ja elämisen mahdollisuuksien hyödyntäminen on koko Mikkelin etu. Meidän on mentävä kurjistamisesta kohti kehittämisen tietä.

Laura Hämäläinen

Kurjistamisesta kohti kehittämisen tietä.

kaupunginvaltuuston 1.vpj (kesk.)

Antti Pakarinen

Kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka