Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko toivoa ollenkaan?

Voiko kukaan enää uskoa, että Ukrainan tilanteelle on jokin kauaskantoinen tarkoitus? Pitääkö miljoonien lähteä kodeistaan kohti tuntematonta? Pitääkö miljoonien lasten itkeä ja kärsiä näitä käsittämättömiä tapahtumia sivistyneessä Euroopassa? Pitääkö maailman vain laskea kuolonuhreja? Loppuuko sota vasta sitten kun Ukrainan kaupungit on kaikki tuhottu rauniokasoiksi? Ei maapallo ole vielä niin ylikansoitettu, että tällaista pitäisi tapahtua. Kyllä sen asian hoitavat nykyiset ja mahdollisesti tulevat pandemiat.

Onko Yhdistyneet Kansakunnat vielä olemassa? Ainakin sen julkilausumat kuulostavat naurettavilta. Eikö se, pysty tekemään mitään?

Mitä Paavin puhuminenkaan tässä auttaa? Venäjän ortodoksisen kirkon piispa Kirilillä on ranteessaan kultakello, jonka on saanut siunattuaan Venäjän aseet. Paha on täällä keskuudessamme jo.

Kuitenkin tuntuu siltä, ettei meidän tai minun kannata puhua mitään. Sotaveteraanin lapsena ja evakkouden itse hämärästi kokeneena ja jo niin iäkkäänä uskallan sanoa asiat niin kuin ne on.

Mitä voisimme tehdä? Olemme voimattomia. On keksittävä jotain dramaattista. Tunguska Eventin toista tulemista taitaa olla turha odottaa paremmalla osumatarkkuudella. Viimeksi se tapahtui Keski-Siperiassa vuonna 1908, kun valtavan lumipallon omainen hehkuva pallo saapui suurella nopeudella ulkoavaruudesta ja räjähti. Se oli näkynyt 600 kilometrin päässä ja räjähdysääni oli kuulunut tuhannen kilometrin päähän. Metsää kaatui säteittäin 6 500 neliökilometrin alueelta.

Mitä Suomen päättäjät odottavat? Jokainen päivä on liikaa. Kohta alkaa olla myöhäistä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun päättäjät ovat myöhässä.

Mitä Suomen päättäjät odottavat?

Seppo Anttalainen

Mikkeli