Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kriisikuntastatus häämöttää Mikkelissä

Kriisikuntastatus häämöttää Mikkelissä jo lähellä, säästöjä on löydettävä ja talous saatava tasapainoon. Tästä varmasti kaikki ovat yhtä mieltä. Miten tähän tilanteeseen on tultu? Syitä on monia mutta kyllä päällimmäisenä on päättäjien täydellinen vauhtisokeus investoinneissa, osaamattomuus urakoiden riskienhallinnassa ja hyvä veli -verkoston vuosikausia jatkunut asioiden hoito.

Tulokset ovat nyt nähtävillä ja virkavastuu on tässä kaupungissa tuntematon käsite. Virkavastuu on ulkoistettu veronmaksajille ja sama meno jatkuu vuodesta toiseen. Jätevedenpuhdistamon budjetin paisuminen ja Otavan opiston takaisinperintään johtaneet päätökset olisi tullut johtaa konkreettisiin vastuisiin kyseisten päättäjien ja johdon taholta.

Korjausvelkaa syntyy joka vuosi mutta onhan se kivempaa rakentaa uutta kuin korjata vanhaa. Kyyhkylän ja Moision sairaalat jäävät rapistumaan, samoin Ihastjärven koulu. Päättäjiä tämä ei juuri hetkauta. Kauhulla odotan jo tulevan eteläisen alueen koulun rakennusbudjetissa pysymistä.

Lukio-opetuksesta leikataan 150 000 euroa; esitänkin, että tuo summa säästetään lakkauttamalla sivistystoimen johtajan virka. Johan opetustoimessa on johtajan virka. Suomenniemen ja Otavan kirjastot voidaan säästää ottamalla tuo säästö Miksein budjetista. Kuntalaisille tästä ei koituisi kohtuutonta haittaa.

Kaupungin johdon palkankorotukset tulee laittaa jäihin, on moraalitonta edes esittää tätä tässä taloustilanteessa. Tulospalkkioista ei voi puhua silloin,kun omilla päätöksillä on saatu kaupunki kriisitilaan. Huonosta johtamisesta ja osaamisesta ei tule palkita.

Jo nyt voi todeta,että uusi Sote-uudistus kasvattaa terveydenhuollon menoja rajusti. Uusi hallintohimmeli ei auta asiakkaita pääsemään hoitoon yhtään nopeammin, hoitovelka kasvaa jatkuvasti ja perusterveydenhuolto heikkenee ennestään. Palvelut viedään yhä kauemmas, päivystykset ovat jo nyt täynnä jatkohoitopaikkaa odottavia potilaita.

Virkavastuu on ulkoistettu veronmaksajille.

Hoitohenkilökunta on ajettu äärirajoille ja työhyvinvointi on vain tahra paperilla. Varmasti on hienoa rakentaa uutta, mutta kuka hoitaa potilaat jatkossa, seinät eivät siihen pysty.

Terveydenhuollon perusta saadaan kuntoon ja kustannukset kuriin panostamalla perusterveydenhuollon lähipalveluihin, omalääkäri-järjestelmään, ennaltaehkäisevään toimintaan ja kuntoutusta antavien vuodeosastojen lisäämiseen. Toivotan tervetulleeksi myös yhteisölliset vanhainkodit. Joskus lähipalvelut voivat olla se kustannustehokkain keino pitää menot kurissa.

Tiina Väisänen

Mikkeli