Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaalit demokratian ytimessä

Ensimmäiset eduskuntavaalit pidettiin Suomessa 115 vuotta sitten. Seuraavat ovat tulossa vuoden päästä keväällä. Etelä-Savossa vaalikamppailu on jo alkanut Keskustan jäsenvaalin merkeissä. Turhaa byrokratiaa, saattaa moni ajatella. Mielestäni jäsenvaali on kuitenkin demokratian ytimessä. Vaalit tulevat kotikutoisine äänestyspaikkoineen lähelle ihmistä ja jokaisella annetulla äänellä on merkitystä. Ellei ehdokas saa tässä jäsenvaalissa riittävästi kannatusta, voi haaveet kansanedustajaehdokkuudesta unohtaa.

Kansanedustaja on kansan edustaja. Valituksi tullaan vain äänestäjien tuella. Se vetää nöyräksi. Vaikka pyrky itsellä olisi miten kova, kansa päättää ja pulinat pois. Kansanedustajana toimiminen on arvokas ja vaativa tehtävä, jossa poliittisesta kokemuksesta, verkostoista ja yhteiskunnallisesta osaamisesta on eittämättä hyötyä. Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että kansanedustajan perustehtävä on edustaa kansaa. Kansanedustaja vie toiminnallaan eteenpäin tavallisten ihmisten tavallisia asioita säätämällä lakeja ja vaikuttamalla yhteiskunnassa monin eri tavoin. Ymmärrys ihmisten arjesta ja sen haasteista on silloin eduksi. Siksi eduskuntaan tarvitaan ihan tavallisia ihmisiä, ei vain politiikan konkareita.

Kansanedustaja on kansan edustaja.

Kertasin teini-ikäisen esikoiseni kanssa Suomen historiaa. Historian seitsemännen luokan oppikirjassa kuvattiin, miten ennen ensimmäisiä eduskuntavaaleja kansanedustajaehdokkaat kiersivät pitkin Suomea pitämässä puhetilaisuuksia ja kirjoittivat lehtiin mielipidekirjoituksia. Kuulostaa tutulta. Tuttua on sekin, että vaalien jälkeen moni kansalainen pettyi, koska ongelmien kuviteltiin korjaantuvan hetkessä. Päätöksenteon hitaus turhautti jo tuolloin. Vaalilupaukset jäivät osin toteutumatta, kun kansanedustajat joutuivat sovittamaan yhteen keskenään ristiriitaisia tavoitteita.

Demokratiassa on puutteensa, mutta ennen kaikkea sillä on puolensa. Aikanaan säätyvaltiopäivillä kuului vain harvojen etuoikeutettujen ääni. Reilut sata vuotta olemme saaneet mahdollisuuden toimia toisin. Toivottavasti mahdollisimman moni keskustalainen äänesti jäsenvaalissa. Lähtekäämme sankoin joukoin uurnille myös ensi kevään eduskuntavaaleissa. Vain siten valituksi tulevat ovat todellisia kansan edustajia.

Susanna Pirttiaho

Keskustan Etelä-Savon piirin jäsenvaaliehdokas

Kangasniemi