Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Romanit sodan jaloissa

Suomalaiset ovat sankoin joukoin ryhtyneet auttamaan, muiden Euroopan maiden ohella, ukrainalaisia, jotka ovat joutuneet Venäjän agressiivisen hyökkäyksen kohteeksi. Ukrainassa asuu myös romaneja, jotka muodostavat noin 200 000–400 000 ihmisen vähemmistön.

Romanit ovat jo pitkään olleet syrjitty vähemmistö Ukrainassa, ja nyt näyttää siltä, että avustustoimet sodan uhreille eivät täysin ulotu heihin. Valtakunnallinen Romananiasiain neuvottelukunta on myös huomannut tämän epäkohdan ja lausuu siitä 11.3. laatimassaan tiedonannossa:

”Monet Ukrainan romanit viettävät koko elämänsä ilman henkilöllisyystodistusta tai rekisteröintiä. Arvioiden mukaan ’paperittomia’ on noin 35 000. Tämä näkymättömyys paperilla lisää heidän poissulkemistaan ja yhteiskunnasta eristämistään sekä vähentää samalla heidän osallisuutta ja kaikille kuuluvien ihmisoikeuksien toteutumista. Ukrainan romaniväestön kohtelusta on uutisoitu jonkin verran ja niissä on tullut esille syrjintää, jota on vaikea ymmärtää tilanteessa, jossa jokainen sotaa pakeneva on hädässä ja avuntarvitsija.”

Nyt onkin erittäin tärkeätä, että avustustoimijat huomioivat myös romanien tarpeet ja kohdistavat tasapuolisesti avustustoimet myös tälle, niin usein syrjitylle, väestönosalle tässä erittäin vaikeassa tilanteessa.

Kristiina Markkula

Itä-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan pj. 2014–2016

Mikkeli