Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kaupunginjohtaja lähtee, mutta ongelmat jäävät

No nyt Mikkelin kriisi ratkaistu! Mikkelin kaupunginhallitus päätti myöhään maanantaina tehdä kaupunginjohtaja Timo Halosen kanssa sopimuksen tämän astumiseksi syrjään.

Paitsi ettei ratkaistu. Varsinaiset ongelmat ovat edelleen olemassa. Keulakuvan vaihto voi toki helpottaa niiden selättämisessä, mutta eihän Halonen mikään ongelmien juurisyy ole.

Halonen jatkaa johtajana vielä tämän vuoden loppupuolelle. Ensi vuonna hän hommailee erityistehtävissä selvittelemässä elinvoima-asioita. Johtajan palkkaa maksetaan ensi vuoden loppuun saakka, mikä tietysti herättää kateutta, mutta käytäntö vastaa pitkälti etukäteen sovitun johtajasopimuksen ajatusta.

Siinä mielessä johtajasopimus osoitti toimivuutensa, että repivät riidat ja epämääräiset välitilat vältettiin.

Mikkelin valtuutetuissa suhtautuminen Haloseen on ymmärrettävästi ollut hyvin vaihtelevaa. Osa olisi halunnut antaa kovat potkut, osa olisi antanut hänen jatkaa. Nyt syntynyt päätös oli siis kompromissi. Mukaan leivottiin johdon vaihdos ja mahdollisuus uuteen alkuun. Samalla haluttiin varmistaa jatkuvuus kaupungin talouskuurin valmistelussa.

Seuraava iso askel on tulevan johtajan valinta. Mikkelin poliittisen johdon pitää nyt tarkasti miettiä, millainen johtaja tänne tarvitaan ja etsiä sitten mahdollisimman hyvä. Uskon ja elinvoiman lisääminen ovat tässä itsestään selviä tavoitteita.

Samalla kun poliitikot miettivät rekrytointia, johtamista olisi syytä miettiä vähän laajemminkin. Miten kaupungin poliittiset päättäjät saadaan tulevaisuudessa parempaan yhteistyöhön? Miten lisätään kaupunkilaisten luottamusta päätöksentekoon?

Sitäkin sopii miettiä, mitä kaupunginjohtajan vaihto-operaatio kertoo kaupungin poliittisesta kulttuurista. Olisi hauska tietää taustoista ja sylttytehtaista enemmänkin. Mukana varmasti oli aitoa huolta kaupungin tulevaisuudesta. Saattoipa olla ripaus vaalikampanjointia tai poliittista peliäkin.

Luultavasti tästä ei kuitenkaan paljon jälkipuheita kuulu, sillä osana Halosen ja kaupunginhallituksen sovintosopimusta osapuolet sitoutuvat olemaan asiaa julkisuudessa "tarpeettomasti" kommentoimatta.