Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hankeajattelu kuihduttaa

Kun lähdin Mikkelistä vuonna 2008, oli täällä kansainvälinen tekemisen meininki. Insinöörinkadulla oli useita kansainvälistä kauppaa tekeviä yrityksiä, meillä oli paljon kansainvälisiä opiskelijoita, bisneshautomosta oli syntynyt it-alan firmoja ja katse oli eteenpäin.

Kun palasin Mikkeliin 2019 alussa, tuntui, että matkasin vuosikymmeniä ajassa taaksepäin! Mikkeli oli kuihtunut. Innovaatiot, tekeminen ja kansainvälisyys olivat kadoneet ja tilalle oli tullut 70-luvun “myhäilevä Mikkeli”.

Mistä muutos johtuu?

Muutos on siinä, että Mikkeliä ja Etelä-Savoa pyöritetään nyt hankerahalla. Töitä Mikkelistä etsiessäni, huomasin, että lähes jokaiseen, erityisesti julkisen puolen työpaikkaan Kaakkois-Suomessa vaadittiin hankeosaamista. Siinä missä kehittyvässä Länsi-Suomessa etsitään tekijöitä, osaajia ja innovaattoreita, meillä etsitään hankeraporttien kirjoittajia.

Mikkeliä ja Etelä-Savoa pyöritetään nyt hankerahalla.

EU:n hankeraha on tarkoitettu tueksi ja lisäpotkuksi, jonka avulla kehitetään uusia ideoita ja saadaan aikaan pysyvää liiketoimintaa. Mikkelissä suhtaudutaan hankerahaan kuin väärinkäytettyyn (vai väärinymmärrettyyn?) sosiaaliturvaan. Hankkeen tavoitteeksi riittää pelkästään työllistäminen ja verotulojen kasvattaminen. Kaupungin säästötoimenpiteistä puhuttaessa, monen virkamiehen ensiajatus on “jos me säästämme tästä, niin menetämme hanketuen”!

Aidosti kestävä ja kehittyvä toiminta perustuu omille vahvuuksille, työlle, uskallukselle ja vahvalle visiolle, vaikka avustusraha on toki hyvä väliaikainen tuki. EU-rahoituksella pyörineet hankkeet ovat useimmiten valuneet rahantulon loputtua hukkaan, koska kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Esimerkiksi Blue Economy Mikkeli (BEM) Eco-Sairilassa ei etene, koska sille ei ole hankerahaa. Isot investoinnit on tehty ja monta koordinaattooria ja päällikköä työllistetty. Hieno ja kallis alusta jää vain rangaksi, koska hanketyöstä puuttuu aito yritysajattelu.

On aika ottaa uusi kurssi ja keskittyä siihen, mitä me aidosti tällä alueella osaamme, tarvitsemme ja miten rakennamme kestävästi kehittyvän Etelä-Savon, niin että hankeraha on vain lisäpotku oman tekemisen vauhdittamiseksi.

Kati Häkkinen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Mikkeli