Mielipide | Historian sepittäjiä ja historiantajun puutetta

Mikkeli täyttää 184 vuotta maaliskuun seitsemäntenä päivä, uutisoi Yle. Me, joille Mikkelin ikäongelman määrittelyssä ei riitä sepitehistoriat, uskomme tieteen ja tutkimuksen antamaan yksiselitteiseen vastaukseen. Mikkelin syntymäpäivä on Klaaran päivä, 12. elokuuta. Tuona päivänä vuonna 1323 allekirjoitettiin Pähkinäsaaren rauha Nevajoen suulle valmistuneessa Pähkinäsaaren linnoituksessa. Rauhassa Novgorodin suurruhtinas Juri luovutti Ruotsille kolme karjalaista kihlakuntaa, Savilahden, Jääsken ja Äyräpään.

Pähkinäsaari on Suomen kansakunnan, Mikkelin, Savon ja savolaisen kulttuurin alkupiste. Savilahti on ollut keskiajalla Savon ainut organisoitunut asukaskeskittymä. Vanhin säilynyt kirjallinen dokumentti on vuodelta 1329. Siinä Ruotsin kuningas kehottaa Savilahden kirkkokunnassa asuvia maksamaan kirkolliset kymmenykset.

Mikkeli seutu tunnettiin niin Novgorodissa kuin Tukholmassa. Seurakunnan vakaus ja kehittyneisyys oli vakuuttanut Rooman Paavin. Savo sai ensimmäisen kirkkonsa, kirkollisen ja maallisen hallintonsa

Tavataan Mikkelin hallitustorilla Klaaran päivänä.

Viimeisin tieteen kokonaisnäkemys Pähkinäsaaren rauhasta löytyy Samu Sarviahon järkälemäisestä väitöstutkimuksesta Ikuinen rauha. Vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauha suomalaisessa historiantutkimuksessa ja historiakulttuurissa 1800- ja 1900-luvuilla. Siinä todetaan ykskantaan, että Savo ja savolainen kulttuuri ovat syntyneet nykyisessä Mikkelissä. Vanha Savilahti-nimi jouduttiin korvaamaan 1500-luvun lopulla kirkon suojeluspyhimys ”Miikaelin” nimellä, kun Suur-Savoksi kasvaneen Savon kirkko ei ollut enää maakunnan ainut.

Mikkelin kaupungin tarina, narratiivi Mikkelin menneisyydestä on niin kryptinen, ettei siitä ota selvää erkkikään. Samalla tavalla surffailee sumussa Etelä-Savon maakuntaliitto. Polkaistiin Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeen tueksi Saimaa-ilmiö ja Saimaan keskuskaupungeissa järjestettävät kulttuurin unelmavuodet 2022‒2026. Mikkeli unelmoi 2022, hinta puoli miljoonaa. Joensuu jatkaa vuonna 2023.

Unelmavuosien järjestys kertoo päättäjien historian- ja tilannetajun puutteesta: Mikkelin ja Savon suurta juhlavuotta vietetään joen kaupungissa, Pohjois-Karjalassa. Meidän historia ja kulttuuriarvot laitettiin kauppatavaraksi. Lopullisen tyrmäysiskun antavat keskiaikaiselle Mikkelille ne kotiopportunistit, jotka maakunnan soterauhan kaapuun kätkeytyen aikovat juhlia 700-vuotista Pähkinäsaaren rauhaa ensi kesänä Savon linnassa.

Historiantaju ja sivistys kulkevat käsi kädessä. Jos toinen puuttuu, puuttuu toinenkin. Siksi tarvitaan sivistyneistöä, joka kantaa huolta kotiseudustamme ja sen kulttuurista. Emme itäsavolaisten itkuvirsien hellyttämiä päättäjiä, jotka toistavat sepitehistorioita.

Mikkeli, Savon maakunnan ja savolaisen kulttuurin kehto sekä 700 vuoden ikään ehtinyt kansakunta viettävät unelmavuottaan vuonna 2023. Tavataan Mikkelin hallitustorilla elokuun 12. päivä, Klaaran päivänä. Nostetaan ylpeänä malja Mikkelille ja keskiaikaisille juurillemme.

Jorma Julkunen

Kirjoittaja on mikkeliläinen filosofian tohtori.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka