Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta "Aneemisin lehti, jonka olen nähnyt 2000-luvulla"

Kuten ainakin osa lukijoista on huomannutkin, teimme Länsi-Savon paperilehteen pienen ulkoasu-uudistuksen.

Jos tarkkoja ollaan, eihän uudistus ihan pienikään ollut: Länsi-Savon lisäksi se rysäytettiin melkein samalla kertaa mediakonsernin lähes 80 lehteen.

Mitä tapahtui? Luovuimme isoista värillisistä otsikoista ja osastotunnuksista. Etusivun malli pyöräytettiin uuteen asentoon. Kirjasimet vaihtuivat. Mielipidesivu siirtyi alkupäähän.

Meininki muuttui hillitymmäksi – ehkä suorastaan hienostuneemmaksi, mikä toki on vahvasti makuasia.

Ihan kaikki ei tässäkään uudistuksessa mennyt kerralla napakymppiin

Palautteen perusteella mielipiteet onnistumisesta jakautuvat. Jotkut ovat puhuneet nykyaikaisuudesta ja selkeydestä. Toisessa päässä on ihmetelty paluuta 50-luvulle: "Aneemisin lehti, jonka olen nähnyt 2000-luvulla", kiteytti kestotilaaja Tuskusta.

Kiitos kaikista palautteista. En osaa pitää voimakkaitakaan mielipiteitä kovin vaarallisina: ne ovat merkki vahvasta tunnesiteestä.

Se on myönnettävä, että ihan kaikki ei tässäkään uudistuksessa mennyt kerralla napakymppiin. Palautteiden perusteella säädämme asioita parempaan suuntaan sekä painossa että sivujen ulkoasussa. Vakavimpia huomioita on tekstin luettavuuteen liittyvät asiat.

Sekin on hyvä tiedostaa, että muutoksiin tottuminen vie aina hetken.

Ulkoasu on sanomalehdissä tietyssä mielessä toissijainen asia. Ydintä ovat jutut: tekstit ja kuvat, joilla kerromme maakunnan, maan ja maailman asioista. Ulkoasun tehtävä on tehdä lukukokemuksesta miellyttävä – tukea sisältöä.

Tässä uudistuksessa keskeinen lähtökohta oli yhteys digitaaliseen ympäristöön. Kun entistä useampi paperilehden lukija nauttii Länsi-Savoaan myös puhelimella, tietokoneella tai tabletilla, haluamme että visuaalinen maailma on samaa sukua kanavasta riippumatta.

Länsi-Savo-lehti aloitti 133 vuotta sitten Suomi-nimisenä, nelisivuisena, mustavalkoisena ja kaksipäiväisenä. Monta uudistusta on tehty ja nähty. Yksi asia on pysynyt ja pysyy: Länsi-Savo tehdään oman alueen ihmisille, oman alueen asiat mielessä.

Seuraava uudistus koskee digituotteiden ulkoasua. Sitä ihmetellään toukokuussa.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.