Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Taidemuseo takaisin graniittitaloon

Mikkelin keskustassa sijaiseva kaunis ja historiallinen graniittitalo on jo jonkin aikaa etsinyt uutta omistajaa. Vuonna 1914 valmistunut, Marsalkka Mannerheimin kotinakin tunnettu kiinteistö, ei kuitenkaan ole herättänyt kiinnostusta.

Kiinteistö on liian pieni ja hankala hotellitoiminnalle ja asuinhuoneistoiksi toimimaton puutteellisen pysäköintitilan vuoksi. Hinta on jo kerran laskettu 1,7 miljoonasta eurosta noin miljoonaan ja käsittääkseni “halvemmallakin lähtisi, jos joku tarjoaisi”.

Kiinteistö toimi Mikkelin Taidemuseon kotina kunnes joku keksi, että kellarikerroksien kosteus on sisäilmaongelma. Sisäilmaongelmakeskusteluun en aio sen syvemmin paneutua, tästä meillä Mikkelissä tuntuu olevan tieto-taitoa ihan tarpeeksi, niin tehokkaasti olemme poistaneet käytöstä “ongelmaisia” koulukiinteistöjä.

Tätä olisi kyllä järkevää vielä selvittää.

Taidemuseo on nyt vuosia toiminut väliaikaismajoituksessa Kauppakeskus Akselin yläkerrassa. Tila on pieni ja suurin osa museon näyttelyistä onkin varastoitu eikä siten kenenkään nähtävillä. Vuokra Akselissa on 15 000 euroa kuukaudessa. Myös varastointi maksaa jotain. Ainakin toivon, että kallisarvoinen taide on säilötty muualle kuin entiseen Karjaportin tilaan.

Ainoa järkevä ratkaisu näin taloussäästöjen keskellä olisi, että taidemuseo siirtyisi takaisin graniittitaloon. Tyhjän talon ylläpitokustannukset juoksevat koko ajan ja samalla maksamme vuokraa ulkopuoliselle väliaikaisista tiloista.

Kaikki sisäilmaongelmiin viittaavat ongelmat graniittitalossa on korjattu ja talo on jo historiansakin ansiosta profiloitunut museoksi! Pilkkahintaan taas ei kannata mitään myydä, vaikka selvästikin kaiken vanhan myyminen tai purkaminen on Mikkelissä trendikästä.

Varmasti taloon pitäisi jonkunlaista peruskorjausta tehdä, jotta tila olisi jälleen toimiva taidemuseotoimintaan, mutta missä laajuudessa ja mihin hintaan, tätä olisi kyllä järkevää vielä selvittää.

Kati Häkkinen

Kirjoittaja on mikkeliläinen keskustan kaupunginvaltuutettu.