Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yritysriskit eivät kuulu kaupungille

Vaikka kuinka hyvä hanke uuden Prisman rakentaminen olisikin, niin rakentamisen kustannus- ja yritysriskien ottaminen ei silti kuulu kaupungille.

Esimerkiksi Prisman vuoksi suunnitellun rautatien alitussillan ja väylän rakentamisen kustannuksia Saimaalta täytemaalla vallatulle alueelle on hyvin vaikea arvioida, varsinkin kun samanaikaisesti pitäisi junaliikenteen toimia. Nyt esityksessä osuuskaupan kustannukset on lukittu 1,5 miljoonaan euroon ja kaupunki maksaa loput, vaikka lopullisia kustannuksia ei tiedä kukaan.

Sama kustannusmiina on muissakin kaupungin maksettaviksi määrätyistä töistä ja kustannuksista.

Lisäksi Venäjän aloittaman sodan takia maailmaa uhkaa inflaatio, jopa hallitsematon hyperinflaatio, mikä voi nostaa rajustikin kaupungin kustannuksia.

Valtuustolle on annettu aivan liian vähän aikaa.

Uusien työpaikkojen määrä ei kerro koko totuutta mahdollisista verotuloista kaupungille, koska kaupoissa työskentelevien työpalkat ovat työmarkkinoiden alhaisimpia ja suuri osa heistä on vielä osa-aikaisia ja voivat saada sosiaalitukia.

Esitetyllä sopimuksella hukataan etukäteen mahdollisten uusien työpaikkojen palkoista saatavat verotulot 25 vuoden ajalta.

Ihmetyttää se, että velkakriisissä oleva kaupunki joutuisi ottamaan erittäin suuret kustannukset ja riskit kantaakseen ja vielä velkarahalla. Sen sijaan osuuskauppa pystyy toteuttamaan lähes 40 miljoonan rakennushankkeen omalla rahalla ja rakennusajan tuotoillaan.

En vastusta hanketta sinänsä mutta totean, että kaupungin talouden kannalta on kaupungille edullisempaa, ettei uutta Prismaa näillä sopimusehdoilla rakenneta.

Kaupunginvaltuutettuna koen vahvasti, että valtuustolle on annettu aivan liian vähän aikaa, vain yksi arkipäivä ja viikonloppu tutustua suureen hankkeeseen ja sen tuottamiin hyötyihin ja kustannuksiin. Tässä olisi ollut ainakin valtuuston seminaarin paikka. Tekninen johtaja Riihelän neuvottelema sopimus ei minulle kelpaa. Varoittavana esimerkkinä on jätevedenpuhdistuslaitoksen rajut kustannusten ylitykset.

Väitetyllä kiireellä valtuutetulta ei voida viedä oikeutta tutustua perusteellisesti päätettävään hyvin suureen hankkeeseen ja monitahoiseen sopimukseen, eikä siten viedä tosiasiallista mahdollisuutta tehdä tosiasioihin perustuvaa harkintaa.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on mikkeliläinen kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu.