Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksei hoitajille löydy rahaa?

Hoitoalan työvoimapula on syntynyt vuosien kuluessa, mutta nyt alalta pakenee yhä useampi hoitaja. Suurin syy on huono palkka työn vaativuuteen ja kuormittavuuteen nähden. Tilastot kertovat karua totuutta suomalaisen hoitajan palkkatasosta ja ostovoimasta verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Oikeaa aikaa korjata tätä epäkohtaa ei tunnu ikinä löytyvän työnantajapuolelta. Palkkavaatimukset katsotaan kohtuuttomiksi, mutta sitä ne eivät todellakaan ole. Rahaa on hoitajien palkankorotuksiin, jos tahtoa on. Kyse on päättäjiemme arvovalinnoista. EU-tukipaketteihin löytyy hetkessä rahaa miljardeja euroja eikä vastineeksi saada sieltä kuin murusia ja direktiivejä.

Sisar hento valkoiselle katsotaan riittävän suklaarasia.

Sote-uudistus kasvattaa hallintoa ja kustannuksia unohtaen potilaan. Nyt hyvinvointialueet saavat johtajat, joiden palkkataso on lähes 15 000–17 000 euroa kuukaudessa. Uusi hallintohimmeli entisen lisäksi. Tähän löytyy rahaa, samoin kalliisiin ja tökkiviin tietojärjestelmiin. Sisar hento valkoiselle katsotaan riittävän suklaarasia tai joulutorttu sekä kerran vuodessa valaistu Finlandia-talo.

Hoitajat eivät vaaranna potilasturvallisuutta, sen tekevät päättäjämme luokattomilla arvovalinnoillaan.

Tiina Väisänen

Kirjoittaja on mikkeliläinen sairaanhoitaja.