Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Väylien kehittäminen uusille urille

Venäjän sotatoimien vaikutukset heijastuvat Suomeen tavoilla, jotka entisestään korostavat Etelä-Savon ja koko Itä- ja Kaakkois-Suomen merkitystä huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta. Niiden toteutumisessa valtion väyläverkko on keskeisessä roolissa.

Lausunnolla juuri olleessa valtion väyläverkon investointiohjelmassa tämä ei ikävä kyllä näy. Ohjelma jatkaa keskittämispolitiikan ruokkimista keskittymällä lähinnä harvojen kasvukeskusten ongelmien ratkomiseen.

Venäjän toimet vaikuttavat liikennemäärien ja -muotojen muutokseen erityisesti Itä- ja Kaakkois-Suomessa, kun Saimaan kanavan kautta tapahtuva liikennöinti on käytännössä loppunut.

Tieverkko ei tule kestämään liikennemäärien kasvua.

Suomi korvaa venäläistä tuontienergiaa pääosin metsäenergialla, mikä lisää merkittävästi maantiekuljetusten määrää ja erityisesti alemman asteisella tieverkolla. Nykyisellä tienpidolla Itä- ja Kaakkois-Suomen tieverkko ei tule kestämään tätä liikennemäärien kasvua, mutta sitä ei investointiohjelmassa oteta huomioon.

Tulevat muutokset tavaraliikenteessä ja energiahuollossa muuttavat koko suomalaisen yhteiskunnan rakenteita. Mikäli puu, energia ja ruoka eivät pääse lähtöpäästä liikkeelle eikä niiden tuottamiseen tarvittavat tuotantopanokset perille ei kasvukeskusten ja vientisatamien saavutettavuuden parantamisella ole merkitystä.

Koronapandemia ja Venäjän aloittama terrori Ukrainassa ovat muuttaneet maailmaa. Tämä muutos pakottaa meidät kaikki palaamaan perusasioiden äärelle. Silloin kaiken politiikan keskiöön nousevat kansalaisten perustarpeista ja turvallisuudesta huolehtiminen.

Läpi Suomen toimiva tieverkko on tässä työssä keskeisessä roolissa. Suomeen tulee laatia nopealla aikataululla valtion väyläverkon kriisiajan investointiohjelma, jolla taataan kansalaistemme turvallisuus ja toimeentulo koko maassa.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on MTK Etelä-Savon toiminnanjohtaja ja keskustan eduskuntavaaliehdokas 2023.