Päätoimittajalta Nyt heiluu natsikortti ja mitä vain voi odottaa

Moskovassa bussipysäkeille ja kaduille on tuotu mainoksia, joissa kerrotaan, että ruotsalaiset Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad ja Ingmar Bergman ovat natseja.

Kyse on Venäjän hallituksen propagandasta. Sillä yritetään todistella, että muu maailma Venäjän ympärillä on natsien hallussa. Vain piiritetty Venäjä käy urheasti taistelua hirmuvaltaa vastaan!

Naurattaisi, jos ei itkettäisi. Enpä olisi osannut arvata, että Peppi Pitkätossusta ja Eemelistä tunnettua lastenkirjailijaa voidaan käyttää informaatiosodan välikappaleena.

Se itkettävä osuus on, että Venäjällä joku varmaankin uskoo mainosten väitteet.

Tämä on vasta esimakua siitä, mitä on tulossa. Kun sekä Suomi että Ruotsi näyttävät vääjäämättä hakevan puolustusliitto Naton jäseneksi, tällaisia mustamaalauskampanjoita on varmasti luvassa myös Suomeen. Luultavasti vieläpä pian.

Kohteeksi voi päätyä lähes kuka vain kansakunnan kaapin päältä. Ei pidä ihmetellä, jos sibeliukset, mannerheimit, mikahäkkiset tai sannamarinit saavat kohta epätavallista huomiota ja heidän taustoistaan löydetään kuohuttavia rikoksia, natsien kultaa ja karmeita väärinkäytöksiä.

Kun Astrid Lindgrenin natsiudesta vihjaillaan moskovalaisella bussipysäkillä, se on Suomesta – ja jopa Ruotsista – katsottuna varsin vaaratonta. Jokainen täällä tunnistaa, että kyse on Venäjän valtion vaikutusyrityksestä.

Vaarallisemmiksi infosodan kampanjat menevät, kun jäljet on sotkettu, eikä viestinnän alkuperä ole näkyvissä.

Etenkin sosiaalisessa mediassa liikkuu niin paljon kaikenlaista "tietoa" ja "näkemystä", että joukkoon mahtuu myös vilpillisin motiivein tehtyä sisältöä.

Lukeminen ja jakaminen on helppoa ja houkuttelevaa. Mitä kuohuttavampaa on tarjonta, sitä todennäköisemmin harkinta ja epäily unohtuvat. Juuri epäily onkin 2020-luvun tärkeä kansalaistaito. Aina pitäisi tietää, kenen videoita katsoo, kuinka luotettavia ovat niiden lähteet ja millä motiiveilla ne on tehty.

Ehkä valtiovallan pitäisi kaivaa arkistoista ne sodan aikaiset suomalaiset propagandajulisteet, joissa muistutellaan kotirintaman vastuusta. "Tukahduta jokainen kuulupuhe, juoru, huhu!"

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka