Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uimarannat säilyvät

Uimarannat ovat pullistaneet sydämiä, ja aiheesta. Muutama päivä on keskusteltu päätöksestä ja sen perusteista. Lienee syytä hieman tarkentaa sitä, miten päätös tehtiin.

Meillä on maailman paras demokratia. Ylimmät päättäjät (kunnissa valtuustot) valitaan yleisillä, yhtäläisillä ja vapailla vaaleilla. Valtuustot valitsevat muut toimielimet, joilla kaikilla on omat tehtävänsä.

Kullakin toimielimellä on valta ja vastuu ja toisaalta velvollisuus hoitaa oma tonttinsa. Tätä velvollisuutta ei voi laistaa, eikä sitä voi kenellekään ulkoistaa. Kaikkein vähiten ulkoistus tapahtuu joillekin adressien kerääjille tai kovimpaan huutajille.

Päättäjien on viileästi harkittava vaihtoehdot ja sen jälkeen tehtävä paras mahdollinen ratkaisu. Hermojen on oltava kunnossa ja sydämen lämmin. On kuunneltava kansalaisia, mutta ei jäädä yksittäisten mielipiteiden vangiksi.

On kuunneltava kansalaisia, mutta ei jäädä yksittäisten mielipiteiden vangiksi.

Näin uimarantapäätökseen päädyttiin. Kaupunkikehityslautakunta oli alusta saakka täysin yksimielinen siitä, että uimarannat säilytetään. Hetki meni vain siihen, että löysimme muualta tarvittavat säästöt. Ei tässä prosessissa adresseilla ollut mitään vaikutusta.

Aivan kummallista on se, että adresseja alkavat kerätä sellaiset henkilöt, jotka itse ovat mukana päätöksenteossa. Luulisi, että heillä on muitakin tapoja vaikuttaa. Erityisesti olisin ollut kiitollinen, jo nämä päättäjät olisivat ottaneet yhteyttä ja kertoneet vaihtoehdot, millä tavalla saamme tarvittavat säästöt kerättyä. Sitä ei tapahtunut.

Mutta ymmärrän, miksi adressien kerääjät eivät näin toimineet. Lopputulos oli selvä jo silloin, kun keräys alkoi. Sen he vain unohtivat kertoa julkisesti, koska se ei olisi nostanut heidän omaa imagoaan. Ja sehän on heille tärkeintä, ei se, mitä päätöksiä tehdään.

Tällä kirjoituksella en millään tavoin arvostele niitä, jotka allekirjoittivat adressit. Se on täysin sallittua eikä ketään voi siitä syyllistää. Mutta erityisesti arvostan suoria yhteydenottoja ja perusteltuja kannanottoja, joissa otetaan huomioon päätöksen kaikki vaikutukset, myös ne ikävät.

Hyvää kevään jatkoa toivottaen ja mukavia polskutteluja odottaen.

Jouko Kervinen

Kirjoittaja on kokoomuslainen Mikkelin kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja.