Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Suomi ja Ruotsi tekevät lisää yhteistä historiaa

Kun katsoo riittävän ylhäältä, menneisyys näyttää petollisen selkeältä. Historia piirtää meille laajoja kymmenien tai satojen vuosien kaaria, joissa asiat vyöryvät vääjäämättä loogiseen maalinsa.

Päivittäisen käytännön tasolla kuva sumentuu. Pääosa historiasta muodostuu taustahälystä heikosti erottuvasta pikkusöheröstä. Keskimäärin historian tekijät eivät ymmärrä tekevänsä historiaa.

Nato-päätös on ilmeinen poikkeus. Itsenäisen Suomen historiassa ei löydy monta vastaavaa käännettä, joissa yhtä tietoisesti olisi päätetty yhtä jyrkästä suunnanmuutoksesta.

Tiistaina uutisoitiin, että Suomi ja Ruotsi tavoittelevat Nato-jäsenhakemuksen jättämistä mahdollisimman yhtäaikaisesti, jopa samana päivänä. Ajoituksen syyt lienevät pääosin viestinnällisiä: näin kerromme maailmalle, että Suomi ja Ruotsi kulkevat yhdessä ja tukevat kaikessa toisiaan.

Ajoituksessa on myös laveampi historiallinen viesti. Harvoinpa päiväkohtainen päätöksenteko ja vuosisataiset kaaret nimittäin tällä tavalla yhtyvät.

Suomen koko historia on ollut taiteilua idän ja lännen välillä. Lait, hallintoelimet ja kulttuuri ovat lännestä – kiitos pitkän Ruotsi-yhteyden – mutta myös suhteet ja yhteydet itään ovat olleet läheisiä.

Kun Venäjä nyt pakotti meidän valitsemaan lännen ja Naton, on arvokasta, että otamme askeleen yhdessä juuri Ruotsin kanssa. Ruotsi on läheisin naapurimme. Me olemme yhdessä osa pohjoismaista, demokraattista yhteisöä, joka Natossakin hakee rauhaa eikä sotaa.

Historian tekijöillä on edessä kiireisiä päiviä. Torstaina odotetaan tasavallan presidentin ja pääministerin ilmoituksia Nato-kannoistaan. Epäilemättä ne ovat jäsenyyttä tukevia. Viikonlopulla pääministeripuolue SDP:n puoluevaltuusto linjaa omansa.

Eduskunnassa Natoa kannattavia kansanedustajia on median laskelmien mukaan hyvin selvä enemmistö. Ylen gallup kertoi maanantaina, että 76 prosenttia kansasta kannattaa jäsenyyttä.

Kansa ajattelee pragmaattisesti. Kun Venäjä osoittautui epäluotettavaksi ja aggressiiviseksi, turva pitää etsiä sieltä, mistä on saatavissa. Tässä tilanteessa päättäjien on helppo hoitaa oma roolinsa historiassa.

Ensi viikolla Naton päämajaan taitaa saapua viestintuojia pohjoisesta.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.