Päätoimittajalta Sote-menojen kasvu vääntää Mikkelin luvut miinukselle

Nyt taisi varmistua, ettei Mikkelin kaupungin kuluvan vuoden tulos millään käänny plussalle. Sote-yhtymä Essoten laskutus kaupungilta on tällä tietoa nousemassa 6,5 miljoonaa euroa ennakoitua suuremmaksi.

Kyse on valtavasta summasta. Mikään säästöohjelma ei tätä aukkoa umpeen kuroa. Jos summan haluaisi kasaan esimerkiksi uimarantojen kunnossapidosta leikkaamalla, se tarkoittaisi tuhannen rannan sulkemista.

Rinnastus uimarantoihin on populistinen. Siinä mielessä kuitenkin paikallaan, että muistuttaa epäsuhdasta, joka Mikkelin taloutta leimaa. Kaupunki etsii epätoivoisesti säästöjä jopa muutaman tuhannen euron pikkupuroista. Samaan aikaan miljoonia humpsahtelee Essotelle tai valtionosuuspalautuksiin.

Ei ihme, että niin viranhaltijoiden kuin luottamushenkilöiden puheissa kuultaa turhautuminen.

Talouden näkymissä on jotain hyvääkin. Mikkelin saamat verotulot ovat kehittyneet oletettua paremmin. Tämä kertoo, että ihmisillä on ollut töitä ja talouden pyörät jauhavat. Jos kehitys jatkuu, ensi vuonna budjetin tasapainon pitäisi jo löytyä helpommin.

Ensi vuotta ajatellen huojentavaa on myös Essoten toiminnan siirtyminen hyvinvointialueelle. Kaupungin piikki menee kiinni, ja menokasvu jää aluevaltuutettujen riesaksi. Sitä pitää toki vielä jännittää, millainen loppulasku Essotelta tulee alijäämien kattamisesta ja muusta.

Essoten hillittömältä tuntuva menokasvu on ollut kaupungin ja muiden kuntien kannalta piinaava asia. Ennen kuin Essotea alkaa tästä isommin syyllistää, on hyvä muistaa, että ahtaassa raossa sekin rimpuilee. Ensinnäkin kyse on ihmisten hoitamisesta eli eivät rahat mihinkään turhuuteen valu.

Samaan aikaan väestö vanhenee ja muuttuu sairaammaksi. Hoitajista on pulaa, palkat nousevat ja laki pakottaa vielä palkkaharmonisointiinkin. Ja taisi olla joku koronapandemiakin.

Essoten toiminta siis loppuu vuodenvaihteessa. Nykyisessä mallissa kaupungit ja kunnat ovat lopulta maksaneet, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset ovat Essotessa karanneet. Ensi vuonna tällaista maksajaa ei ole. Hyvinvointialue joutuu elämään sillä, minkä valtio antaa.

Jos ennustaminen sallitaan, arvelen että tulevina vuosina lehdissä kirjoitellaankin enemmän sote-säästöistä kuin kuntien leikkauksista. Kipeitä ovat nekin.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka