Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Erkki Tuomioja, aatteen mies

Erkki Tuomioja on kirjoittanut isoäidistään Hella Wuolijoesta kirjan ”Häivähdys punaista”, jossa hän pyrkii todistamaan, ettei se Hella niin vasemmalla ollut, kuin yleensä oletetaan. Sodan loppupuolella Hella Wuolijoki vangittiin ja tuomittiin kuolemaan epäisänmaallisesta toiminnasta sodan aikana. Hänen kartanonsa Mäntsälässä toimi Suomeen pudotettujen desanttien etappina, siitä tuomio.

Tähän kirjoitukseen liittyy Erkki Tuomiojan vastaus. Sen voi lukea tästä linkistä.

Mutta tuomiota ei ehditty panna toimeen ennen sodan loppua, poliittiset vangit vapautettiin ja kohta Hella Wuolijoki oli taas maineensa kukkuloilla, Yleisradion pääjohtajana, ja silloin sitä vasemmistolaisuutta tuli tuutin täydeltä. Kommunistit olivat voimissaan. Mutta ehkä Hella vain harrasti vasemmistolaisuutta, kuten 1960- ja 1970-luvuilla tunnettujen sukujen vesat ja koko maailma. Rauha oli kaikkien huulilla.

Erkki Tuomioja löysi paikkansa demareista, mutta Björn Wahlroos, ”Nalle”, meni astetta vasemmalle taistolaisiin, mutta viisastui, ja on nyt tunnettu varakas pankkiiri ja talousmies. Erkki on yhä demari ja Sadankomitean rauhanmies, pinssi rintapielessä.

Nyt kun Suomi on Ukrainan sodan säikäyttämänä menossa kovaa vauhtia Natoon ja kansan vaatimus on saanut poliitikotkin samaan rintamaan, Erkki Tuomioja erottuu toisinajattelijana, joka haraa kynsin hampain vastaan. Melkein mikä tahansa vaihtoehto käy, mutta ei Nato.

Erkki Tuomioja on koko poliittisen uransa ajan ollut kivi kansakunnan kengässä, joka löytää aina päätöksistä arvosteltavaa ja tekisi itse toisin. Siis aito besserwisser, jota jotkut ovat olleet nostamassa älymystöön. Miksiköhän?

Politiikan korkeimmat huiput ovat jääneet saavuttamatta mittavasta urasta huolimatta. Persoona ei ole miellyttänyt tai on tullut astuttua liian monille varpaille, eikä hän olemukseltaan todellakaan kuulu kansan villitsijöihin. Raimo Sailas vertasi Tuomiojaa hopealusikka suussa syntyneisiin, jotka eivät ymmärrä todellisesta elämästä mitään.

Tarja Halosen kanssa hän kuitenkin kantaa vastuun siitä, ettei Suomi 2000-luvun alussa liittynyt Natoon, kun se olisi ollut mahdollista vaivattomasti. Silloin iso joukko Euroopan maita noudatti Naton kutsua, mutta ei Suomi. Erkki Tuomioja oli silloin ulkoministeri, Tarja Halonen presidentti.

Saapa nähdä, äänestääkö Erkki eduskunnassa Natoa vastaan, vai kääntääkö takkinsa. ”Häivähdys punaista” -kirjassa hän tuli lopputulokseen, että kyllä, Hellassa saattoi olla vähän punaista noin näytteeksi, mutta se Englantiin muuttanut Hellan sisar, se vasta punainen oli! Aito kommunisti!

Erkillä on siis kohtalon hetket käsillä. Seisooko loppuun asti aatteensa takana vai taipuuko taas, selitysten kera. Jää nähtäväksi. Ensi kaudeksi hän ei kuitenkaan asetu enää ehdolle eduskuntavaaleissa.

Marja-Leena Ranta

Kirjoittaja on mäntyharjulainen.