Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mannerheimin patsaan vieressä koivut ovat pienellä lehdellä – Mitä sinä sanoisit Vladimir Putinille puhelimessa?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö soitti Venäjälle. Hän halusi kertoa suoraan Vladimir Putinille, mitä Suomi on tekemässä ja miksi. "En ole sellainen ihminen, joka vain livahtaa kulman taakse", Niinistö perusteli.

Kun ystävyys loppuu, kypsä tapa on sekin asiallisesti todeta.

Luin uutista lauantaina torikahvilassa. Mietin, mitä sanoisin Putinille. Jos siis olisi joutoaikaa. Jos saisin numeron ja ehtisin hänelle rimpauttelemaan.

Ehkä kertoisin, että Mikkelin torilla ei näy natseja eikä kukaan haudo hyökkäystä itään. Mummot juovat kahvia. Minnan Torikahvilan teltassa trubaduuri soittaa kitaraa.

Kertoisin, että koivut Mannerheimin patsaan vieressä ovat pienellä lehdellä. Putin varmaan muistaa Mannerheimin, Venäjän ratsuväen kenraalin.

Muutenkin kevät etenee. Viime viikon sade hävitti kotipihasta lumen rippeet aidan varjosta. Myyrän tuhot pitäisi tasoitella siistiksi nurmikolla ja miettiä, mitä istutetaan penkkeihin.

Hohottelisin Putinin kanssa amerikkalaisen Newsweek-lehden verkkouutiselle. Lehti kertoi perjantaina suomalaisten hamstraavan paniikissa ruokaa ja valmistelevan pommisuojia kuntoon. Eipä näkynyt meidän marketissa hamstraajia. "Tähän ei edes Pravda pysty", sutkauttaisin. "Da", vastaisi Vladimir Vladimirovitš.

Kertoisin Mikko-ukilta perinnöksi saamastani vanhasta painokuvasta. Se on salakuljetettu Berliinistä matkalaukun välipohjassa joskus sortovuosina. Eetu Iston maalauksesta kopioitu teos esittää nuorta naista – Suomi-neitoa – lakikirja kourassaan ja kaksipäistä kotkaa, joka yrittää sitä raadella.

Kysyisin Putinilta, miten hän voi. Täällä on oltu huolissaan.

Pahoittelisin, etten henkilökohtaisesti tunne Venäjää kovin hyvin. Molemmat isoisäni kyllä aikoinaan olivat paljonkin tekemisissä venäläisten kanssa. Syksyn 1944 jälkeen on yritetty pitää ystävällisiä välejä.

Puhelun loppupuolella mainitsisin Putinille, että hänen olisi nyt korkea aika lopettaa raukkamainen, rikollinen sotansa Ukrainassa. Murhaaminen, ryöstäminen ja raiskaaminen suurvenäläisen utopian nimissä on sairasta.

Toteaisin, että hänen paikkansa olisi vankilassa. Haagin sotarikostuomioistuimen pitäisi passittaa hänet sinne loppuiäksi.

Siihen olisi hyvä lopettaa. Soitellaan sitten taas, kun Venäjällä on meininki muuttunut.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.