Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Erkki Tuomioja vastaa Marja-Leena Rannalle – "Vain diktatuureissa riittäisi presidentin ja ulkoministerin kanta"

Marja-Leena Ranta, jota en tunne mutta joka uskoo tuntevansa minut, kirjoittaa 15.5. Länsi-Savossa minusta tavalla, joka antaisi aihetta pitempäänkin pohdintaan, mutta tyydyn vain kahteen pointtiin.

Ranta langettaa vastuun siitä, ettei Suomi 2000-luvun alussa liittynyt Natoon Tarja Haloselle ja minulle. Tämä outo tulkinta sivuuttaa sen, että koko kylmän sodan päättymisen jälkeisen 30 vuoden ajan noin 60 prosenttia suomalaisista sekä Suomen eduskunnan ja puolueiden selvä enemmistö ei halunnut luopua sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Vain diktatuureissa riittäisi presidentin ja ulkoministerin kanta toimimaan toisin.

Ranta viittaa myös Hella Wuolijoesta kirjoittamaani kirjaan mutta ei ole sitä kunnolla lukenut koskapa aloittaa kirjoituksensa väitteellä että Wuolijoki olisi tuomittu kuolemaan. Kirjasta kuitenkin selviää, että häntä ei tuomittu kuolemaan, vaikka kuolemantuomiolla kyllä uhattiin.

Erkki Tuomioja

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja entinen Suomen ulkoministeri (2000–2007 ja 2011–2015).