Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Malttia Inhouse-yhtiöihin

Mikkelin kaupunki on aloittamassa neuvotteluja ruoka- ja puhtauspalveluiden Inhouse-yhtiön perustamisesta Etelä-Savon hyvinvointialueen kanssa. Mikkelin kaupunki ja hyvinvointialue perustaisivat oman osakeyhtiön, joka tuottaisi ruoka- ja puhtauspalvelut kaupungille ja hyvinvointialueelle.

Usea hyvinvointialue on päättänyt hankkia tukipalveluita suoraan julkisomisteisilta yhtiöiltä avoimien kilpailutusten kiertämiseksi. Tällaisia tukipalveluita ovat esimerkiksi ateria-, kuljetus- ja siivouspalvelut. Mikkelissä keskustelussa on tällä hetkellä ruoka- ja puhtauspalvelut.

Hyvinvointialueilla on tehty päätöksiä ilman laajempia selvityksiä, mitä ratkaisuja pk-yrittäjillä olisi tarjolla hyvinvointialueille. Julkiomisteisten yhtiöiden suosiminen heikentää valitettavasti etenkin pienten yritysten toimintaedellytyksiä ja kaventaa markkinoita. Tämä käy pidemmän päälle veronmaksajille kalliiksi ja syö alueen elinvoimaa.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue päätti painaa jarrua yhtiöittämiselle. Hyvinvointialueen päättäjät eivät halunneet, ilman tarkempaa selvitystä, ostaa henkilöstö- ja taloushallinnon palveluita julkisomisteiselta Sarastia Oy:ltä. Päätös tehdään vasta kun asiaa on tarkemmin selvitetty.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue päätti painaa jarrua yhtiöittämiselle.

Nyt rakennetaan uutta mallia ja tapaa toimia. On hyvä hetki ottaa käyttöön toimivat yritysvaikutusten arviointimallit ja kehittää hankintaosaamista niin kunnissa kuin hyvinvointialueilla.

Hankinnoissa on hyvä huomioida alueen tyypillinen pieni yrityskoko ja alueellinen, paikkakuntakohtainen toiminta.

Mahdollisen Inhouse-yhtiön vaikutukset alueen markkinoihin on selvitettävä ja käytävä keskustelu siitä, millaisella mallilla yhtiö mahdollisesti toimisi.

Etelä-Savon hyvinvointialueella ei ole vielä olemassa strategiaa tai linjauksia mitä palveluita tuotetaan itse ja mitä ostetaan markkinoilta ja missä suhteessa. Samaa linjausta toivoisimme myös kuntien tekevän entistä selkeämmin.

Hyvinvointialueen on pidettävä yhtä vahvasti huolta maakuntamme elinvoimasta ja yritysten toimintaedellytyksistä, kuin maakuntamme kuntienkin omalta osaltaan.

Nina Rasola, Heidi Loukiainen

Kirjoittajista Rasola on Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja ja Loukiainen aluejohtaja.