Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Huoli opetuksesta Sateenkaaren koulussa

Sateenkaaren koulun tarpeellisuus tulee tunnustaa ja tulevaisuus turvata. Hyvinvointialue ei voi nykylainsäädännön puitteissa opetustoimea järjestää, vaan se jää kuntien vastuulle. Pieksämäki tarvitsee opetuksen järjestämiseen kumppaneita. Mikkelin kaupunginhallituksen päätös 9.5.2022 ja samalla esitys valtuustolle olla lähtemättä mukaan uuteen Sateenkaaren koulun kuntayhtymään, on meidän allekirjoittaneiden mielestä väärä ja lyhytnäköinen.

Selvitystemme mukaan Mikkelin opetustoimi ei aina pysty tarjoamaan kaikille oppilaille yhdenvertaisia ja laadukkaita oppimisen edellytyksiä. Haasteita on ilmennyt varsinkin, kun kyse on vaativasta erityisopetuksesta. Erityistä tukea tarvitsevien määrä näyttää lisääntyvän vaikka oppilasmäärät vähenevät.

Opetustoimi yrittää parhaansa, mutta esimerkiksi koulunkäynninohjaajien määrä on vielä kaukana tavoitteesta (noin 200). Opetustilat eivät ole kaikkialla kaikille parhaat mahdolliset; pientiloja on liian vähän, aistiesteettömyys ei toteudu ja oppilaat kuormittuvat.

Kaikille pitää taata yhdenvertaiset oppimisen edellytykset.

Sateenkaarikoululle on ollut tarvetta tasaisesti, eikä ole syytä olettaa tarpeen vähenevän. Tälle kohderyhmälle on ollut haasteita järjestää omin voimavaroin samantasoisia palveluja kuin erikoistunut Sateenkaaren koulu. On totta, että kyse on pienestä määrästä oppilaita ja niin sanotusta “marginaalista”, mutta perhetasolla kyse on isoista asioista.

Onko jatkossa siis niin, että saadakseen paikan Sateenkaarikoulusta, on lapsen muutettava arkiviikoiksi Pieksämäelle, jos/kun Mikkeli ei pysty tarjoamaan sopivaa koulupaikkaa? Totuus on myös se, että muut lasten erityisiin tarpeisiin vastaavat koulut (kuten Sairaalakoulu) ovat usein täynnä. Sateenkaarikoulu olisi todella tärkeä olla aitona vaihtoehtona sopivinta koulua mietittäessä. Jos jäämme kuntayhtymän ulkopuolelle, voimmeko turvata palvelujen saatavuuden? Miten käy jatkossa ulkokuntalaisille oppilaille, menevätkö jäsenkuntien oppilaat jonon edelle?

Sateenkaaren koulu tarjoaa opetusta Pieksämäellä Nenonpellossa uusissa ja asianmukaisissa tiloissa, lisäksi tarjoaa konsultointipalveluja lähikouluihin. Vaalijalassa kuntoutusjaksoilla oleville on luvattu opiskelupaikka kotikunnasta riippumatta, huolemme ei koskekaan siis tätä ryhmää, vaan heitä jotka eivät varsinaista kuntoutusjaksoa tarvitse. Oppilaan ja perheen hyvinvointia ajatellen yksilöllisesti suunnitellut palvelut ovat osoittautuneet hyviksi ratkaisuiksi. On oltava vaihtoehtoja luoda yksilöllisiä polkuja.

Jäsenkuntalaisille koulun käyttömaksut ovat halvemmat ja mahdollisuus toimintojen kehittämiseen oleellisesti parempi. Oppilaan etu on pidettävä ensiarvoisen tärkeänä päätöksenteossa ja kaikille pitää taata yhdenvertaiset oppimisen edellytykset. Tämä voi tarkoittaa myös Sateenkaaren palvelujen hyödyntämistä.

Reijo Hämäläinen, Johanna Huhtala

Kirjoittajista Hämäläinen on Etelä-Savon ADA ry:n puheenjohtaja ja Huhtala Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja.