Tiistaina 3.5. kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa käsiteltiin uimarantojen ylläpidon ohella myös Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmaa ja sen säästötoimenpiteitä kyseisen lautakunnan alaisessa toiminnassa.
Pykälässä 71 esitettiin muun muassa 40 000 euron säästö, kun sammutetaan ilmanvaihto kesä-heinäkuuksi kouluista ja päiväkodeista, joissa ei ole päivystystä. Riskiksi mainittiin sisäilmaongelmat ja kanavien puhdistustarpeiden lisääntyminen. Lisäksi ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan kahden kerran sijaan vain kerran, ja siitä saadaan 75 000 euron säästöt.
Lautakunta päätti merkitä tiedoksi säästötoimenpiteet.
Sisäilmaongelmat ovat tulleet energiansäästön sivutuotteena ja nykyisin tiedetään jo varsin hyvin, ettei ilmanvaihtoa kannata laittaa kokonaan pois päältä.
Säästöt siis mahdollisesti maksetaan korkojen kera takaisin.
Kaupungin koulu- ja päiväkotikiinteistöistä osa on jo nykyisellään huolestuttavassa kunnossa ja jossain myös oireillaan. Rakennusten kuntoa ei siten ole varaa heikentää näillä lautakunnan hyväksymillä säästötoimenpiteillä.
Odotettavissa on mahdollisesti henkilökunnan ja lasten osalta sairaspoissaolojen lisääntyminen. Nämä tosin toteutuessaan nostavat kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisen toiminnan kustannuksia, jos sairastuneiden tilalle joudutaan palkkaamaan sijaisia. Ja jos oikein huonosti käy edessä voi olla myös väistötilojen hankintoja.
”Säästöt” siis mahdollisesti maksetaan korkojen kera takaisin. Toimenpiteet ovat järjettömiä ja herää huoli, onko virkamieskunnalla riittävästi osaamista vai tarvitaanko kenties henkilöstölle lisäkoulutusta? Päättäjien tulee voida luottaa virkamieskunnan lautakunnille tuomiin esityksiin ja siihen, että niissä on joku kantava ajatus.
Kaupungin talous on haastava ja ensitöiksi kaupungin on kehitettävä työn johtamista. Aletaan mittaamaan henkilöstön työntulosta ja kun on tiedossa mihin kyseisen lautakunnan alaisen toiminnan osalta työntekijät käyttävät työaikansa, voidaankin keskittyä työntehostamiseen esimerkiksi digitaalisin työkaluin tai rakenteellisin toimenpitein.
Saimme myös juuri edeltävällä viikolla lukea miten Essote on ylittämässä laskutusennusteensa ja kaupungille on tulossa yli kuuden miljoonan lisälasku, joten keskitytään siihen, ettei seula vuoda ja vasta sitten säästetään pisaroista.
Lapsilla ja opetus- ja kasvatushenkilökunnalla on oikeus terveisiin tiloihin ja pidettäköön me päättäjät tilat sellaisina parhaan osaamisemme mukaan.
Jenni Oksanen
Kirjoittaja on mikkeliläinen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen sekä 2- ja 4-vuotiaiden lasten äiti.