Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Matematiikasta tuli sisältöä koko elämään

"Kuorosta tuli sisältöä koko elämään", otsikoi lehti naisesta, joka oli saanut oppikouluaikana kipinän kuoroharrastukseensa. Matematiikkaan hurahtaneista ei tuollaisia otsikoita näy, vaikka meitä on paljon. Niinpä päätin kirjoittaa itse. Lehdeksi valitsin Länsi-Savon, koska sen levikkialueella asuu Facebook-ryhmämme "Rakastan matematiikkaa" Matikkamummi.

Matikkamummi on eläkkeellä oleva peruskoulun opettaja. Samanlaisia oppikoulussa matikan koukkuun jääneitä ryhmässä on paljon, pappojakin. Korona ei ole päässyt masentamaan meitä. Maaliskuusta 2020 lähtien olemme laskeneet tuhansia tehtäviä oppikoulun pääsykokeista sata vuotta vanhoihin ja ihan viime vuosien ylioppilastehtäviin. Vanhat kansa- ja oppikoulun kirjat ovat ahkerassa käytössä. Erityisesti geometria on se meidän juttumme. Geometria kehittää monenlaisia taitoja ja mielikuvitusta

Kulttuuri ja urheilu saavat runsaasti tilaa mediassa, mutta vanhaa kulttuuria, matematiikkaa, ei noteerata edes verovaroilla kustannetussa Ylessä. Tuhkatiheään esitellään viihteellä sosiaalisessa mediassa pinnalle päässeitä tubettajia. Olen yrittänyt vinkata henkilöistä, jotka ovat kunnostautuneet kulttuurin saralla ja työelämässä matematiikan avulla. Turhaan!

Ei matemaattisten aineiden opetusta voi hoitaa kuka tahansa.

Myös monet nuoret ovat löytäneet ryhmän "Rakastan matematiikkaa". Ryhmä perustettiin kannustamaan lyhyen matematiikan opiskellutta ylioppilasneitosta pitkän matematiikan opinnoissa, koska hän halusi yliopistoon opiskelemaan matematiikkaa. Tällaisia ryhmiä ja matikkakummitoimintaa tarvittaisiin joka kunnan alueelle, sillä matematiikkapohjaisten alojen opiskelijoista ja opettajista on pula.

Yle uutisoi 4.5. näyttävästi, kuinka päiväkodeissa on pula pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista. Iät ajat on kuitenkin hoidettu lapsia kouluttamattomien äitien ja isien toimesta, joten kyllä lastenhoitajatkin pystyvät siihen. Sen sijaan olen varma, ettei nykykoulussa pysty opettamaan matemaattisia aineita edes pätevät matemaatikot, koska Krista Kiurun opetusministerikautena matemaattisten aineiden opetus myllättiin pilalle. Siitä Yle ja päättäjät eivät näytä olevan huolissaan.

Yle on kieltäytynyt ottamasta matematiikan opettajapulaa käsittelyyn. Pula olisi pakko huomata, jos esimerkiksi joku kansanedustajista ottaisi asian puheeksi kyselytunnilla. Pääkaupunkiseutu ja muut yliopistokaupungit nielevät kaikki vuosittain valmistuneet 150–200 matematiikan opettajaa. Mistä opettajat muualle maahan? Ei matemaattisten aineiden opetusta voi hoitaa kuka tahansa.

Kun annat miehelle kalan, hän syö yhden aterian, mutta kun opetat hänet onkimaan matikkaa, hän syö lopun elämäänsä.

Alli Huovinen

Kirjoittaja on "Rakastan matematiikkaa" -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Oulusta.