Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipiteet | Lisärahoitusta tarvitaan digitalisoituvaan soteen

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson totesi Länsi-Savossa (LS 23.4.), että hoitajapula on ollut tiedossa pitkään ja sen ratkaisemiseksi yhteiskunnan täytyy sijoittaa enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Henrikssonin näkemykseen on helppo yhtyä. Tätä tukevat myös Jyväskylän yliopiston Ikääntymisen ja hoivan huippututkimusyksikön johtajan professori Teppo Krögerin esittämät arviot, joiden mukaan Suomen vanhuspalveluiden rahoitus on jopa kaksi miljardia muita Pohjoismaita alemmalla tasolla.

Tyytyväisyys tietojärjestelmiin on keskeinen rekrytointivaltti.

Sote-rahoituksen tiukkuus ja siihen liittyvät tehostamisvaatimukset tulivat itsellenikin tutuiksi sote-kuntayhtymän johtajana toimiessani. Kuntayhtymän toimintaa arvioitiin ensisijaisesti talouden näkökulmasta. Keskeisimpiä mittareita olivat kustannusten kasvu, kustannusten suhde valtionosuuksiin sekä tarvevakioidut kustannukset. Tämä on ollut hyvin tyypillinen tilanne eri puolilla Suomea.

Vuosibudjetointi ja vuosittaisiin kustannuksiin sidottu onnistumisen arviointi ei ole aina mahdollistanut julkisten sote-organisaatioiden pitkäjänteistä toiminnan kehittämistä ja siihen liittyviä tulevaisuusinvestointeja. Tästä johtuen niissä on ollut vaikea hyödyntää digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Kasvaviin palvelutarpeisiin onkin usein jouduttu vastaamaan henkilöstön käyttöä tehostamalla ja palvelujen saatavuutta heikentämällä.

Hoitajapulan ratkaisemisen ohella tulisi Henrikssonin esittämällä lisärahoituksella tukea hyvinvointialueita, kunnista niille siirtyvien toimintamallien ja tietojärjestelmien uudistamisessa. Hoitajapulaan voidaan osaltaan löytää ratkaisuja markkinoilla jo olevia kansalaisten digitaalisia palveluratkaisuja sekä tietojohtamisen ja ammattilaisten työvälineitä hyödyntämällä ja niitä edelleen kehittämällä. Sote-ammattilaisten tyytyväisyys tietojärjestelmiin ja niiden käytettävyyteen on keskeinen rekrytointivaltti.

Mikael Palola

Kirjoittaja on Mediconsult Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Helsingistä.