Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomalainen alkoholinkäyttö on murroksessa, ja suunta ei ole ollenkaan huono

Tilastojen mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö väheni viime vuonna kolme prosenttia. Kulutus on laskenut useita vuosia. Suomalainen alkoholinkäyttö näyttää olevan pysyvässä muutoksessa, ja suunta on hyvä.

Myönteinen kehitys on jatkunut, vaikka pelkoja kulutuksen kääntymisestä kasvuun on esitetty. Koronan vaikutus ihmisten elämään ja hyvinvointiin epäilytti. Ainakaan vielä korona ei ole lisännyt alkoholinkäyttöä. Itse asiassa korona on vaikuttanut päinvastoin. Alkoholintuonti ulkomailta, lähinnä Baltiasta, puolittui vuoteen 2020 verrattuna.

Kulutuksen väheneminen näkyy myös alkoholin aiheuttamien kuolemien määrässä. Kuolleisuuslukujen ja kulutuskäyrien profiilit ovat lähes identtiset. Se kertoo koruttomasti, että liikakäyttö tappaa. Edelleen alkoholiin kuolee noin 1 700 ihmistä vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että viina vie lähes viisi ihmistä vuoden jokaisena päivänä.

Alkoholikulutuksen väheneminen näkyy selvimmin nuorissa. Yhä useampi nuori ei käytä lainkaan alkoholia. Myös kohtuukäyttö tuntuu olevan nuorten arvomaailmassa selvästi korkeammalla kuin jatkuva kännääminen. Tulevaisuus näyttääkin tässä valossa hyvältä.

Kolikon toisella puolella on nuorten huumeiden käytön lisääntyminen. Se on jatkunut jo pidempään. Kun käyttö lisääntyy, huumekuolemien määräkin kasvaa. Myös nuorten rikostilastoissa näkyy huumepiikki. Pahimmillaan huumeisiin liittyy vakavaa rikollisuutta, ja silloin päihderiippuvuuden seuraukset voivat olla dramaattisia.

Huumeongelman hoitaminen vaatii laajaa yhteistyötä. Päättäjien lienee pakko satsata huumeiden käyttöä ennaltaehkäisevään työhön nykyistä enemmän.

Alkoholi on Suomessa ollut niin paha ongelma, että sen vaikutus ihmisten elämään on ollut paljon muutakin kuin rikos- ja kuolemantilastoissa näkyvät luvut. Alkoholiongelmaisen käytös vaikuttaa pahimmillaan tyrmäävästi läheisiin. Pelot, peittelyt ja pettymykset ovat arkea alkoholistiperheissä. Jos ongelmakäyttö vähenee edelleen, maailman onnellisin maa on matkalla yhä onnellisemmaksi.