Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Hyvä, että poliisi selvittää demareiden sotkut

Mikkelin riitaisaksi moititussa päätöksentekokulttuurissa sosiaalidemokraatit ovat riitaisa erikoistapaus.

Huhtikuussa demareiden meininki joutui vielä tavallistakin oudompaan valoon, kun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen väitti puoluetoverinsa Jarno Strengellin syyllistyneen seksuaalirikokseen.

Väite oli täysin poikkeuksellinen. Mitään rikosilmoitusta ei ole tehty eikä tuomiota tullut. Uhrista tai tapahtumasta ei ole julkisuudessa ollut mitään tietoa. Edes sitä Taavitsainen ei ole tarkkaan kertonut, milloin ja missä teko olisi ehkä tapahtunut.

Länsimaisessa oikeusjärjestyksessä lähtökohtana on, että ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Lisäksi syyllisyys ratkotaan oikeusistuimissa, ei Facebookissa. Kun kyse on väitetystä vakavasta rikoksesta, Taavitsaisen olisi pitänyt ymmärtää, että tällaisten asioiden selvittäminen kuuluu poliisille.

Jostain syystä asian edistäminen viranomaisteitse osoittautui Taavitsaiselle ja koko puolueelle ylipääsemättömäksi ongelmaksi. Tämä herättää kysymyksen, onko puolueessa toimintatavat ja käytännöt kunnossa. Väitetty teko on vakava. Kunnollisen selvittämisen pitäisi olla itsestäänselvyys.

Oman lisäkierteensä asian hahmottamiseen tuo Mikkelin demareiden sisäinen valtapeli, joka on ennenkin saanut kummallisia muotoja. Jopa Taavitsaisen kannattajat joutuvat miettimään, onko tässä tapauksessa ajurina oikeudentunto vai vallan halu.

Jarno Strengell kertoi perjantaina tehneensä asiassa rikosilmoituksia. Vihdoinkin! Hyvä, että poliisi selvittää! Ilman sitä asia jää vellomaan taustalle ja leimaamaa osapuolia.

Tämä tapaus vaikuttaa moneen ihmiseen raa'an henkilökohtaisesti sekä lisäksi puolueen toimintaan ja koko Mikkelin kuntapolitiikkaan.

Yksi rikosilmoituksen nimikkeistä on törkeä kunnianloukkaus. Rikoslain mukaan kunnianloukkaukseen syyllistyy, kun "esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa".

Jos poliisi selvittää kunnianloukkausta, sen pitää samalla tavalla toisella ottaa kantaa väitteiden totuudenmukaisuuteen. Toivottavasti totuus tulee lopulta julki.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.