Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä pienet säästöt?

Olin lukenut ja kuullut jostain mistä lie, että kaupunkimme talouden korjaamiseksi pienestäkin on säästettävä. Niin meinasi mennä monta uimarantaa kiinni ja nyt muun muassa koulujen ilmanvaihto aiotaan sulkea kesäloman ajaksi, viis siitä, jos tulee kosteutta ja homeitiöitä, niin päästäänpähän taas rakentamaan uutta sisäilmaongelmien vuoksi.

Mutta ne pienet säästöt. Edelleen mietin, mitä todellista säästöä Suomenniemen koulun ja kirjaston mahdollisella lakkauttamisella on? Mistä ne säästösummat oikein koostuvat? Ja onko summa todellinen kuluihin verraten?

Asukkaiden hyvinvointiin nähden kyllä menee miinusmerkkiseksi. Oisko aika miettiä jotain oleellista tämän kulmakunnan kehittämiseksi ja ottaa suunnitteluun paikallisia mukaan?

Mitä todellista säästöä Suomenniemen koulun ja kirjaston mahdollisella lakkauttamisella on?

Mietin myös sitä kun täällä on tyhjiä asuntoja, niin miksi niitä pidetään tyhjillään, eikö sitä ”pientä säästöä” tulisi myös siitä, kun näihin asuntoihin saataisiin vuokralaiset, jolloin luultavammin asunnot pysyy kunnossa, kun niissä asutaan, ja niin säästyy mahdolliset purkamismenot.

Mutta Mikalo ja Mikkeli on kai kaksi eri asiaa. Että ehkä ei sitten kaupungille hyötyä olisi. Vaikka asukkaita etsittäisiinkin. Vinkki: pari ukrainalaisperhettä.

Mutta vielä siitä pienestä säästöstä: täällä on esimerkiksi yksi kaunis rivitaloyksiö, 44 neliötä. Aikonaan kaupunki on sen testamentilla saanut. Mutta asunto on tyhjä. Eikö sekin kannattaisi vuokrata tai vaikka myydä.

Rivitaloasunnot on aika hyvin täällä menneet kaupaksi. Sen sijaan kaupunki maksaa yhtiövastikkeen kerran kuussa ja ylläpitää sähköt. Sillä tuskin sähkön katkaisu auttaa asunnon kunnossa pysymistä. Ja tätä on jatkunut jo vuodesta 2018 asti. Summa ilmeisesti on niin pieni muita säästötoimia ajatellen, että onko sillä nyt niin suurta väliä, mutta ne ”pienet säästöt”. Jos asunto myydään tai vuokrataan niin eiköhän siitä silloinkin pientä säästöä tulisi?

Riikka Hujala

Kirjoittaja on suomenniemeläinen.