Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mäntyharjulla näyttää, haisee ja maistuu epäluottamukselta

Kun esimiehet kantavat huolta palkollisen jaksamisesta, se on lähtökohtaisesti arvostettavaa. Sitä en tiedä, mitä pitäisi ajatella Mäntyharjun kunnanhallituksen halusta vähentää kunnanjohtajansa työtaakkaa.

Kunnanhallitus kielsi maanantaina Jukka Ollikaiselta sivutyöt Suur-Savon sähkön hallintoneuvostossa. Useampi Länsi-Savon tavoittama kunnanhallituksen jäsen toivoo, että jatkossa Ollikainen voisi rauhassa keskittyä oman kunnan asioihin.

Yksi jäsen sanoo, ettei päätös heijasta mitään yleisempää epäluottamusta kunnanjohtajaan. Vähän vaikea on uskoa. Jos asia näyttää, maistuu ja haisee epäluottamuksen osoitukselta, niin yleensä kyse on juuri siitä.

Kesäkuun kuntavaalien jälkeen sää Mäntyharjun kuntapolitiikassa on muuttunut aiempaa epävakaammaksi. Sellaisenkin termi olen kuullut kuin "Mikkelin-tauti".

Normaaliin pikkukuntien tapaan taustalta löytyy henkilökohtaisia kaunoja, yleistä protestimieltä, kuntatalouden vaikeuksia ja varmaan ihan oikeaa huoltakin kunnan johtamisesta. Yksittäisistä asioista tunnelmia on kiristänyt etenkin urheilutalo Kisalan laajennukseen liittyvät yllätykset ja kustannusarvioiden paukkumiset.

Olisikohan päätöksentekijöiden syytä pysähtyä kunnolla miettimään, miten tästä päästään yli ja eteenpäin? Esimerkit ympäriltä kertovat, mihin tora ja epäluottamus johtavat.

Kunnanjohtajan perustehtävä on kunnan johtaminen. Jos luottamusjohto arvelee, ettei kunnanjohtajalla riitä energiaa perustehtävään, jotain tietysti pitää tehdä. Sivutoimien karsiminen ei välttämättä ole huono asia.

Sitä voi toki kukin miettiä, oliko juuri Suur-Savon sähkön hallintoneuvoston puheenjohtajuus tehtävä, joka Mäntyharjun kunnan kannatti antaa pois.

Mäntyharju on yksi maakunnallisen energiayhtiön suurimpia omistajia. Tarkkaa arvoa osakepotille on hankala antaa, mutta karkeasti puhutaan vähintään 20 miljoonan euron omaisuuserästä.

Juuri nyt yhtiö elää isossa murroskohdassa. Maakunnan kunnat miettivät Mikkelin vauhdittamina, mitä omistuksillaan tekevät. Vielä isompi muutosvoima on globaali energiajärjestelmien murros.

Voisi kuvitella, että Mäntyharjun kaltaiselle kunnalle olisi etua, jos vaikuttamisen paikoilla on oma mies katsomassa myös kunnan etua.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.