Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Investointitaso pidettävä myös poikkeusaikoina

Kuntien on järkevää huolehtia riittävästä investointitasosta riippumatta vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta. Synkkenevässä taloudellisessa tilanteessa julkisen vallan oikea-aikaiset investoinnit elvyttävät taloutta ja pitävät toimeliaisuuden rattaat pyörimässä.

Kuntapäättäjien on katsottava tulevaisuuteen ja tehtävä päätökset välttämättömistä investoinneista, jotka tukevat ja ylläpitävät talousalueen positiivista kehitystä. Rakennetussa ympäristössä julkisissa rakennuksissa, väylissä ja verkostoissa muhii jatkuvasti kasvava korjausvelka, jonka laiminlyöminen tuottaa ison laskun tulevaisuudessa.

Ukrainan sodasta on aiheutunut valtavan nopea kustannustason nousu etenkin polttoaineissa sekä rakennusmateriaaleissa. Työkonevaltaisessa infrarakentamisessa dieselin ja polttoöljyn hintapiikki syö yritysten kassavaroja. Lähes kaikkien rakennustarvikkeiden hinnat ovat ponnahtaneet jyrkkään nousuun ja joistakin materiaaleista on ajoittain pulaa.

Oikea-aikaiset investoinnit elvyttävät taloutta.

Kustannustason nousupiikkiä ei ole voitu siirtää rakennushankkeissa tilaajille eikä rakennuttajille ja tämä kurittaa kohtuuttomasti rakennusalan yrityksiä ja nakertaa kannattavuutta jo valmiiksi erittäin kilpailulla toimialalla.

Mahdolliset hankkeiden siirtämiset yhdessä kustannusten nousupaineessa lisäävät rakennusalan tulevaisuuden epävarmuutta ja pahimmillaan terveidenkin yritysten toiminta joudutaan ajamaan alas.

Suomi sekä kunnat ovat sitoutuneet kansainvälisissä ja kansallisissa ilmastosopimuksissa vähentämään kasvihuonepäästöjä. Nämä jo päätetyt ilmastotavoitteet voivat siirtyä eteenpäin, jos emme huolehdi julkisten rakennusten välttämättömistä energiaremonteista.

Kuntapäättäjien on huolehdittava kuntien suurimmasta omaisuusmassasta eli rakennetusta ympäristöstä. Kuntalaisten sujuva arki edellyttää nykyaikaista kunnossa olevaa katu- ja liikenneväyläverkostoa ja työ-, asuin-, vapaa-ajan rakennuksia sekä vesihuolto-, energiahuoltoverkostoja.

Pekka Lyytikäinen, Kimmo Anttonen

Kirjoittajista Lyytikäinen on Infra Pohjois-Savo ry:n ja Infra Pohjois-Karjala ry:n toiminnanjohtaja ja Anttonen Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomen aluepäällikkö.