Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työllisyyden edistäminen kasvattaa pääomaa

Suomen sosiaalipolitiikkaa on uudistettava, jotta voimme parantaa maamme omavaraisuutta bruttokansantuotteemme nousulla. Työn luonne on muuttanut useilla aloilla muotoaan ja siksi yhteiskunnan rakenteiden on myös muututtava. Monenlainen työ on tuottavaa ja yhteiskunnalle kannattavaa. Työn kautta rakentuu inhimillistä ja sosiaalista pääomaa. Hyvinvointi rakentuu kaikenlaisen työn kautta ja siksi kaikki työ on arvokasta.

Bruttokansantuotteen nostoon tarvitaan jokaisen työkykyisen suomalaisen työpanosta. Työllisyysasteemme on noustava 80 prosentin tasolle. Tämä vaatii sosiaaliturvaan uudistuksia, jolla saadaan aitoa kannustavuutta työn vastaanottamiseen. Sosiaaliturvan on oltava kuin trampoliini takaisin työelämään; työkyvyn tuki on tärkeää ja työuran loppuvaiheen osa-aikaratkaisut auttavat jatkamaan työuria.

Paikallinen sopiminen on mahdollistettava. Työn tekemisen on oltava työikäisille ja työkykyisille kannattavampaa, kuin se ettei tee töitä. Kysymys ei ole vain kansantaloudesta, vaan kysymys on sosiaalisesta hyvinvoinnista. Tähän tarvitaan osallisuutta ja toimijuutta yhteiskunnassa kaikenikäisille.

Työ tuo arkeen rakennetta ja luo arjen merkitystä elämään. Samoin, kuin lapsille koulu ei ole vain akateemisia taitoja, se on myös sosiaalista vuorovaikutusta ja toisten kanssa toimimista. Työikäinen, joka jää työttömäksi ja kannustinloukkujen kierteeseen, on vaarassa syrjäytyä, mikä voi olla inhimillisesti ja kansantaloudellisesti kallista.

Suomen sosiaalipolitiikan kärjeksi on otettava se, että sosiaaliturva uudistetaan aidosti työelämään kannustavaksi ja siksi tässä Suomen onkin peilattava Tanskan mallia. Kysymys ei ole siitä, etteikö työkyvyttömistä tai heistä, jotka aidosti tarvitsevat yhteiskunnan turvaverkkoa elämän eri muuttuvissa tilanteissa tuettaisi.

Kysymys on siitä, että sosiaaliturvan on oltava oikeudenmukainen ja tasa-arvoisesti kohteleva. Yhteiskunnan on ohjattava työkykyistä ihmistä oikein ja vain työn kautta rakentuu aito hyvinvointi niin yksilön, kuin yhteiskunnan tasolla.

Linda Brandt-Ahde

Kirjoittaja on lastensuojelun sosiaalityöntekijä ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kokoomukselainen aluevaltuutettu Lappeenrannasta.