Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mikkeli joutunee pärjäämään tavallisella kuolevaisella

Antiikin Kreikassa teatterintekijöillä oli kätevä tapa saada juntturaan ajautunut juoni etenemään. Näyttämölle laskettiin lavasteista nosturin avulla jumala tai pari. Ne ratkaisivat tilanteen ja sysäsivät maailman taas oikealle radalleen.

Mikkelissä juoni on juntturassa monella tavalla. Kun lukee kaupungin päättäjien odotuksista valittavalle kaupunginjohtajalle, mieleen tulevat antiikin draamat. Jumalallista pelastusta moni tuntuu toivovan.

Uuden johtajan pitäisi olla loistava lobbari, joka ramppaa Arkadianmäellä vakuuttamassa valtakunnan päättäjiä. Samaan aikaan hänen pitäisi hallita talous ja kääntää yrityselämän turboruuvi uuteen asentoon. Myös kansainvälisyys olisi tärkeää sekä visionäärisyys, esimiestaidot ja avoimuus kuntalaisiin päin.

Laulutaitoa ja sydänkirurgin pätevyyttä ei sentään kukaan ole maininnut.

En pistä hanttiin, jos kaupunginjohtajaksi löytyy käänteentekevä ihmemies tai supernainen. Realistista kuitenkin on odottaa, että uusikin timohalonen on tavallinen kuolevainen hyvine ja huonoine puolineen.

Draaman luonne kääntyy varmimmin, kun koko iso kuoro saadaan laulamaan samaa nuottia

Professori Arto Haveri antaa Länsi-Savon jutussa Mikkelin poliittisille ryhmille hyvän neuvon: pitäisi löytää yhteinen näkemys siitä, mitkä ovat ne kaikkein tärkeimmät painopisteet, joihin kaupunginjohtajan pitää keskittyä. Kun nämä on saatu päätettyä, myös johtajan valitsemisen luulisi kummasti helpottuvan.

Kaupungin- ja kunnanjohtajien paikat ovat muuttuneet tuulisiksi. Samalla niiden vetovoima näyttää hiipuneen. Status, palkkaus ja edut ovat kohtuullisen hyvät, mutta harvassa haussa timanttisia hakijoita on riittänyt jonoksi asti

Kun hakuaika päättyy ensi viikon perjantaina, Mikkelissä tiedetään, kuinka hyviä kandidaatteja tänne saatiin. Jos ajatellaan myönteisesti, ehkä Mikkelin isot haasteet voivat jopa houkutella ihmisiä. Jotkuthan nauttivat mahdottomista paikoista.

Mikkelin kaupungin tilanne ei johdu nykyisestä kaupunginjohtajasta. Valittava uusi kaupunginjohtaja ei sitä myöskään voi yksin muuttaa. Avainhenkilön vaihtuminen on silti mahdollisuus laajempaankin suunnan muutokseen organisaatiossa.

Jos taas muistellaan antiikin näytelmiä, jumaliakin tärkeämmässä osassa oli yleensä kuoro. Myös Mikkelissä draaman luonne kääntyy varmimmin, kun koko iso kuoro saadaan laulamaan samaa nuottia.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.