Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mannapuuroa, mansikkaa ja puoluekokous

Ensi viikonvaiheessa järjestetään kolme puoluekokousta. Kokoomus kokoustaa Kalajoella, keskustaväki Lappeenrannassa, vasemmistoliitto Porissa. Jos Etelä-Savosta ja Mikkelistä katsoo, kovin dramaattisia päätöksiä ei ole luvassa.

Yleensä henkilövalinnat keräävät kokouksissa suurimman huomion. Nyt odotettavissa ei ole ykkösnimien vaihtumista. Varapuheenjohtajista kuitenkin äänestetään.

Kalajoella yksi kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokkaista on Mäntyharjun Antti Häkkänen. Jos Häkkänen ei pääse jatkokaudelle, se on yllätys.

Moni odotti, että Häkkänen haastaisi jo Petteri Orpon puolueen puheenjohtajuudesta. Vielä ei ollut sen aika. Puolueen kannatus gallupeissa on korkealla. Haastajalle ei löydy tilaa.

Kalajoella luulisi tunnelman olevan korkealla. Jos ihmeitä ei satu, kokoomuksessa voidaan jo alkaa varautua ensi kevään vaalien jälkeiseen pääministeripuolueen asemaan.

Kesäkuun alussa julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa kokoomukselle kirjattiin 25,9 prosentin kannatus. Se on yli kaksinkertainen keskustalle mitattuun 12,1 prosenttiin verrattuna.

Siihen nähden keskustaväki näyttää valmistautuvan kokoukseensa yllättävän rauhallisena. Puheenjohtajan vaihdoksia on jo kokeiltu, ja se tiedetään, etteivät ne ole mikään ihmelääke kannatuksen kohentamiseen.

Annika Saarikko saa jatkaa, vaikka kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen hänet kuin vanhasta muistista haastaakin. Väyrysen marginalisoituminen on päässyt siihen pisteeseen, että mitkään gallup-luvut eivät saa häntä näyttämään pelastajalta.

Keskusta piti edellisen kerran puoluekokouksen Lappeenrannassa vuonna 1986. Silloin Väyrynen valittiin puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ajat ovat muuttuneet.

Vuoden 1986 kokouksesta historiaan ovat jääneet valokuvat Väyrysestä tanhuamassa Tytti Isohookana-Asunmaan kanssa. Mitä jää historiaan tästä kokouksesta?

Ehkäpä Hirvensalmen kunnallisjärjestön aloite maaseudun poikamiesten "oikeanlaisen kemian" lisäämiseksi. Aloitteen tekijät ovat huolissaan sinällään ihan oikeasta asiasta, eli rakkauden kaipuusta.

En tiedä, mikä on keskustan puoluehallituksen asiantuntemus tällä alalla, mutta vähän epäilyttää. Monipaikkaisuuden lisääntyminen ja hyvät internet-yhteydet ovat ratkaisu moneen pulmaan, mutta näinköhän tähän.

Neon 2 -yhtyeen resepti vuodelta 1992 tavoitti Santeri Alkion hengen vähän paremmin: "Siinä täytyy olla rakkautta, siinä täytyy olla unelmii, mannapuuroa ja mansikkaa, juuri oikeenlaista kemiaa."

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.