Mielipide | Varhaiskasvatus on huono säästökohde

Avointa varhaiskasvatusta tarjotaan Mikkelissä neljässä päiväkodissa. Avoin varhaiskasvatus tarkoittaa varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan tarjoamista alle kouluikäisille lapsille ja heidän huoltajilleen yhdessä muiden lasten ja huoltajien kanssa.

Lisäksi toimintaan jalkautuu lapsiperheiden arkeen kuuluvia tärkeiden palvelujen tuottajien ammattilaisia muun muassa hammashoito, neuvola, kirjasto ja niin edelleen. Avoin varhaiskasvatus tukee vanhemmuutta ja tarjoaa lapsille ja heidän vanhemmilleen monipuolista toimintaa yhdessä muiden lasten ja vanhempien kanssa. Tärkeää toimintaa lapsen kasvun ja kehityksen tukemisessa sekä perheiden jaksamisen vahvistamisessa. Tätä toimintaa ollaan nyt Mikkelissä supistamassa.

Vanhemmilta kysyttäessä avoimen varhaiskasvatustoiminnan merkitystä heille esiin nousi toiminnan merkitys ja tärkeys. Perheet kokivat tärkeänä, että toimintaa oli useampana päivänä viikossa. Elämään muodostui arkirytmi, ystävyyssuhteet lapsille ja aikuisille, jotka auttoivat arjen haasteissa. Tärkeänä koettiin toiminnan tarjoaminen lähellä kotia, koska autottomana toiminta olisi jäänyt kokonaan väliin. Matalankynnyksen palvelua lapsiperheille, siis sitä tarvittua ja toivottua.

Olemme puhuneet, että lapsilta ei oteta.

Lapsen kasvun ja kehityksen kannalta varhainen ohjattu toiminta on erittäin merkityksellistä. Avoin varhaiskasvatustoiminta toimii myös lapsen kehitystä tukevana, tarvittaessa kuntouttavana toimintana. Ammattilainen pystyy helposti tukemaan lapsen esimerkiksi kielenkehitystä tai sosiaalisen toiminnan vahvistavia tukiprosesseja, ohjaamaan ja kannustamaan tarvittaessa vanhempia sekä olemaan läsnä vanhempien pohdinnoille. Paras uuden taidon opettaja oli myös paikalla, toinen lapsi.

Kyselyssä nousi selkeästi esille vanhempien tarve tällaiselle toiminnalle. Olemme ”säästötalkoissa” puhuneet, että lapsilta ei oteta. Toivottavasti pysymme puheissamme!

Surullinen säästökohde.

Nina Jussi-Pekka, Anu Kokkonen

Kirjoittajista Jussi-Pekka on vihreiden varavaltuutettu ja Kokkonen keskustan kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka