Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Inflaatio iskee maaseudulla

Suomessa inflaatio oli toukokuussa huikeat 7,1 prosenttia. Muualla Euroopassa vauhti oli vieläkin kovempaa. Syynä on Ukrainassa riehuva sota ja Venäjä-pakotteet.

Inflaatio iskee Suomessa kovempaa maaseudulla kuin kaupungeissa. Jos ja kun maaseudulla joutuu ajamaan autolla työ- ja kauppamatkat, lämmittämään omakotitalon öljyllä tai sähköllä, tekemään taloonsa korjauksia ja tupakoi, niistä pitää maksaa aiempaa enemmän. Arvioiden mukaan maaseudulla asuvien toukokuun inflaatio saattoi olla jopa puolitoistakertainen keskimääräiseen eli 7,1 prosenttiin verrattuna.

Pitäisi ajaa vähemmän.

Maaseutua kohdellaan Suomessa muutenkin kaltoin. Viljelijät ovat ahdingossa energian huiman kallistumisen, lannoitteiden hintojen kolminkertaistumisen ja viimeksi mainittujen huonontuneen saatavuuden vuoksi. Vilja- ja lihakilosta sekä maitolitrasta ei viljelijälle jää mitään käteen. Sivutiet rapistuvat ja vaikeuttavat maito- ja tukkiautojen sekä asukkaiden kulkua. Palvelut poistuvat ja etääntyvät. Väki vähenee ja syntyvyys alenee. Maaseutu aitioituu. Esimerkiksi Rautavaaralla syntyi viime vuonna ainoastaan yksi lapsi.

Jotakin pitäisi tehdä, mutta päättäjien keinot ovat vähissä. Taloustietäjien mielestä polttoaineen hintaa ei pitäisi alentaa. Se hyödyttäisi eniten keskituloisia, jotka ajavat eniten. Pitäisi ajaa vähemmän. Alennus myös vähentäisi rajusti verotuloja.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.