Mielipide | Idän ja lännen tiet

Tiedotusvälineissä on nykyään muotia aloittaa uutiset sillä, että kaikki johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Kohta varmaan säätiedotuskin alkaa sanoilla: Venäjän hyökättyä Ukrainaan juhannussää näyttää sateiselta.

Miksi sitten kansalaisten halutaan näin uskovan? Siksi, että meidän päättäjät eivät ole kykeneviä myöntämään omia sekä liittolaistensa virheitä ja aiheuttamiaan ongelmia.

Suomea ja Eurooppaa tulee kohtaamaan raju taantuma energian hinnannousun myötä. Se syö jokaisen ostovoimaa ja tuhoaa monta taloutta, kotimaisesta maataloudesta ja teollisuudesta puhumattakaan.

Todellinen syy ongelmiin ei kuitenkaan löydy itärajan takaa, vaan syynä on lännen tarkoituksellinen kauppasuhteiden katkaiseminen Venäjän kanssa. Pyrkimys tähän on toki ollut tiedossa jo pidemmän aikaa, mutta Ukrainan sodan varjolla sen toteutus päätettiin suorittaa nopeasti ja perusteellisesti.

Todellinen syy ei löydy itärajan takaa.

Tätä kritisoineita asiantuntijoita ei haluttu kuunnella, vaan heidät haluttiin leimata Putinin sotakassan kartuttajiksi. Valitettavasti jo tässä vaiheessa näyttää siltä, että hallituksen lupaukset varautumisesta tulevaan alkavat paljastua joko valheellisiksi tai pahasti epäonnistuneiksi.

Todennäköisesti koko karmea totuus paljastuu kansalle viimeistään tulevana syksynä ja luulen, että siinä tilanteessa kovinkaan moni meistä ei enää halua uskoa kaikkea Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaksi.

Vääristä poliittisista päätöksistä on kuitenkin helppoa syyllistää kansaa. Hallitushan on tehnyt päätökset, joita kansa halusi. Jo nyt jokainen voi todeta poliitikkojen puheista toistuvat toteamukset, joissa julistetaan kuinka kaikki päätökset on tehty kansan yhtenäisellä tuella. Nyt viimeistään jokaisen suomalaisen olisi korkea aika miettiä asioita maalaisjärjellä ja lopettaa kiihkoilu itään tai länteen.

Tärkeää on hyväksyä ja ymmärtää tietyt faktat. Venäläinen energia on mahdollistanut Suomen talouskasvun ja kilpailukyvyn. Venäläinen energia on turvannut myös koko Euroopan talouden, sisäisen yhteiskuntajärjestyksen ja vakauden. Venäläinen energia on jopa mahdollistanut vihreän siirtymän toteutumisen.

Jos nykytilanne jatkuu samaa rataa niin pahimmillaan kaikki tämä tulee romuttumaan. Naapurisovun ja kauppasuhteiden palauttaminen Venäjän kanssa on etenkin suomalaisten etu. Se ei kuitenkaan onnistu, ellei kansa sen tärkeyttä ymmärrä ja ellei kansa sitä vaadi. Lopuksi lienee syytä kertoa, että en missään nimessä hyväksy Ukrainan sotaa, jossa syyttömät kärsivät suurvaltapolitiikan pelinappuloina.

Esa Pietikäinen

Kirjoittaja on Valta kuuluu kansalle -puolueen Mikkelin paikallisyhdistyksen sihteeri.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka