Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuntotarkastusten villi länsi

Hallitusohjelman kirjaus asuntokauppojen kuntotarkastusten lainsäädännöstä ei toteudu tällä hallituskaudella. Tämä on pettymys meille alalla toimiville, jotka teemme kuntotarkastukset alalla yleisesti hyväksytyn suoritusohjeen mukaisesti.

Se, ettei kuntotarkastustoimintaa saada vieläkään lainsäädännön piiriin, tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy tekemään asuntokaupan yhteydessä kaiken maailman ”kuntokurkistuksia”.

Moni kodin myyjä tai ostaja valitettavasti luulee, että kaikki kuntotarkastukset tai ”kuntikset” tehdään samalla tavalla. Suoritusohjetta soveltaen tehtävät kuntotarkastukset eivät ole sama asia kuin suoritusohjeen mukaisesti tehdyt. Suoritusohjeen mukaan esimerkiksi riskirakenteisiin tehdään avaus kuntotarkastuksen yhteydessä.

Olemme tehneet paljon töitä, että kuntotarkastusten luotettavuutta rapauttava villin lännen meno loppuisi. Toivottavasti asia saadaan kuntoon edes seuraavalla hallituskaudella. Siihen asti kuluttajien on oltava tarkkana asuntokaupan kuntotarkastusta tilatessaan tai kuntotarkastusraportteja lukiessaan.

Kuntotarkastusta tilattaessa kannattaa varmistaa, että se tehdään suoritusohjeen mukaisesti.

Kim Malmivaara

Kirjoittaja on kuntotarkastustoiminnan liiketoimintajohtaja Raksystems Oy:ssä.