Mielipide | Suomelle oma Itä-Suomi -sopimus

Itäinen Suomi tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana kohtaamaan suuren rakennemuutoksen. Rakennemuutoksen lisäksi Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan muutti toimintaympäristöä pitkäksi aikaa. Venäjän kanssa käytävä kauppa ja Venäjän suunnalta tuleva matkailijavirta on tyrehtynyt täysin. Toiveita yhteistyön syventämiselle oli, mutta ne on nyt pyyhitty pois.

Tästä huolimatta näemme, että Itä-Suomessa on paljon potentiaalia ja että Itä-Suomella on vahva tulevaisuuden näkymä. Se on viestimme näiden haasteiden keskellä.

Esitämme Itä-Suomelle konkreettista sopimusta: kasvuohjelmaa, jossa seuraavan kymmenen vuoden aikana määrätietoisesti lisätään seudun kasvua ja hyvinvointia.

Itä-Suomen kasvu mahdollistetaan yhteistyöllä.

Itä-Suomea on rakennettava innostavana investointi-, elinkeino- ja asumisympäristönä. Näemme alueellisen tasa-arvon suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarina, johon myös päätöksenteon on pohjauduttava.

Yksittäisten tukipakettien sijaan tarvitsemme pitkäjänteistä kehitystä. Esitämme, että rajaturvallisuuteen on annettava tarvittavat panostukset varautumiseen. Vaadimme, että Saimaan kanavaan varattu 95 miljoonaa euroa tulee täysimääräisenä Itä-Suomeen ja se käytetään teollisuuden kilpailukyvyn parantamista vaatiman infrastruktuurin rakentamiseen. Uusi kanavaselvitys ja saavutettavuuden turvaaminen raiteilla ja maanteillä ovat keskeisiä kehityskohteita, alempaa tieverkkoa unohtamatta.

Vaadimme, että suurimpien kaupunkien kanssa solmittujen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset muutetaan niin, että Itä-Suomen keskisuuret kaupungit pääsevät rahoitukseen piiriin. Esitämme rahoitusta Itä-Suomen tutkimus- ja kehityskohteisiin ja uuteen kasvuun tähtääviin hankkeisiin. Teollisia mahdollisuuksia on metsäteollisuudessa ja muissa uusiutuvissa luonnonvaroissa, kuten biotalouden ja sinisen biotalouden kasvussa, lääketieteellisten tuotteiden ja akkukemikaalien jalostuksen puitteissa. Esitämme, että tietoverkkoyhteyksiin osoitetaan investointeja, jotta monipaikkaisuus, kansainvälinen kaupankäynti ja sähköistyvät palvelut olisivat mahdollisimman monen saavutettavissa.

Haluamme konkreettisten esitysten avulla haastaa jokaista pohtimaan sitä, miten saamme rakennettua uutta suuntaa Itä-Suomelle tämän vuosisadan aikana. Itä-Suomen kasvu mahdollistetaan yhteistyöllä. Tähtäimessä on oltava koko itäisen Suomen pitkäjänteinen kehitys. Siitä hyötyy koko Suomi.

Laura Hämäläinen, Jere Nuutinen

Kirjoittajista Hämäläinen on keskustalainen Mikkelin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja Nuutinen keskustalainen Joensuun kaupunginvaltuutettu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka