Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sote-alueiden hankinnoista tehtävä avoimia

Julkisia hankintoja tehdään arviolta noin 50 miljardin euron edestä vuosittain. Toimivalla hankintapolitiikalla voidaan vahvistaa yrittäjyyttä ja alueiden elinvoimaa.

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä lähes 10 000 yrittäjää arvioi tänä keväänä kotikuntansa pärjäämistä yritys- ja elinvoimapolitiikassa. Etelä-Savossa yrittäjiä vastasi kyselyyn enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Yrittäjien mielestä kunnat ovat elinkeinopolitiikan osa-alueista heikoiten onnistuneet julkisissa hankinnoissa.

Etelä-Savossa tulos julkisten hankintojen osalta oli vuoden 2022 Kuntabarometrissä hieman koko muuta maata heikompi.

Hankintaosaamiseen kannattaa panostaa.

Samalla suurta huolta pk-yrityksissä aiheuttavat uusien hyvinvointialueiden edesottamukset. Lähes kaikki hyvinvointialueet aikovat kiertää julkisia kilpailutuksia, ja ostaa tukipalveluita suoraan omilta yhtiöiltään kilpailuttamatta. Tällaisia tukipalveluita ovat esimerkiksi catering, pesula- ja kiinteistöhuolto, sekä it- ja taloushallinto.

Suomen Yrittäjät edellyttää, että sote-alueet hankkivat palvelut avoimesti markkinoilta kilpailutuksin. Vain näin voidaan vertailla hintaa ja laatua, mikä on veronmaksajan ja sote-alueen asiakkaan etu.

Kun hyvinvointialueita perustetaan kiireellä, julkisomisteisen yhtiön perustaminen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Kehitys voi johtaa siihen, että pian markkinoilla ei enää ole tietyillä aloilla yrityksiä ja yrittäjiä, vaan julkisesti omistettuja yhtiöitä. On toivottavaa, että jokainen alue arvioi vielä kertaalleen ratkaisujaan, jos se on päättänyt hankkia palveluita julkisomisteisilta yhtiöiltä.

Järkevästi toteutetuissa hankinnoissa piilee suuri mahdollisuus sote-alueiden ja kuntien elinvoimalle. Hankintoja kannattaa jakaa sellaisiin kokonaisuuksiin, että pienemmätkin yritykset pääsevät niihin käsiksi. Sujuvalla vuoropuhelulla yrityskentän kanssa voi julkinen sektori vahvistaa kotiseutunsa elinvoimaa. Hankintaosaamiseen kannattaa myös panostaa.

Usein yrittäjillä ja julkisella toimijalla on samat tavoitteet alueen elinvoiman edistämiseksi. Laitetaan tämä yhdessä näkymään myös julkisissa hankinnoissa.

Henrik Wickström, Heidi Loukiainen

Kirjoittajista Wickström on Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija ja Loukiainen Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja.