Mielipide | Vain kaupunkilaisille?

Onko parisuhde sallittua, jossa on sitä "oikeenlaista kemiaa", vain kaupungeissa asuville?

Onko maaseudulla asuvien sinkkujen, sukupuoleen katsomatta, toive löytää vierelleen kumppani, jonka kanssa jakaa arkea jotenkin erilaista kuin kaupungeissa asuvien?

Iltapäivälehdet muun muassa ottivat käsiinsä Hirvensalmen kunnallisjärjestön Keskustan puoluekokoukseen tekemän aloitteen. Aloitteessa oltiin huolissaan, miten esimerkiksi maaseudulla asuvat poikamiehet löytävät kumppanin itselleen. Miehet sukupuolena nostettiin esille vain tilastollisista lähtökohdista.

Yksinäisyys on lisääntynyt.

Nuoret lähtevät usein pienemmiltä paikkakunnilta opiskelemaan muualle. Usein naiset jäävät maailmalle työelämään eivätkä palaa takaisin kotipaikkakunnilleen. Edelleen suurin osa kotitiloilleen palaavista, jos sieltä edes ovat lähteneet, on miehiä.

Tutkimusten mukaan yksinäisyys on lisääntynyt. Usein vuorovaikutuksen ja ystävien puute vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin. Onhan Maslowin tarvehierarkian mukaan yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet yksi ihmisen perustarpeista. Tämän vuoksi on tärkeää, että itselleen elämänkumppania ja tilalleen emäntää tai isäntää etsivät isännät ja emännät saavat tukea.

Maajussille morsian -ohjelmaa ajoittain seuranneena toiveita kumppanin löytämisestä on olemassa maaseudulla. Monet muutkin "pariutumisohjelmat" ovat suosittuja niin ohjelmaan pyrkivien kuin katsojien määristä päätellen. Sama kumppanin kaipuu on myös kaupungissa asuville.

Maaseudun tulevaisuus -lehtikin on tehnyt kyselyä, ovatko maaseudulla asuvat Tinderiä käyttäneet sinkut löytäneet kumppania. Toivottavasti moni on löytänyt kumppanin, jonka kanssa on ”oikeenlaista kemiaa”, oli tapaaminen sitten mitä kautta hyvänsä.

Maritta Mynttinen

Kirjoittaja on keskustalainen kunnanvaltuutettu Hirvensalmelta.