Mielipide | Vielä Prisman maakaupasta

Länsi-Savossa ollut maakauppaa koskeva lehtiartikkeli esilletuo kauppaan lisää omituisia piirteitä.

Lehtiartikkelissa maankäyttöjohtaja toteaa, ettei muista kumman aloitteesta maankäyttösopimusmenettely muuttui menettelyksi, jossa kaupunki ostaakin alueen ensin itselleen.

Tämä muutos on niin suuri periaatteellinen asia, että hän muistaa sen varmasti lopun ikänsä. Ja kuten artikkelissa todetaan, muutos on tullut VR:n taholta.

Kaupungille on saneltu hinta.

Edelleen hän toteaa, että vetoaminen uuden maapoliittisen ohjelman noudattamiseen ei ole reilua, koska neuvottelut käytiin pääasiassa ennen tämän uuden ohjelman hyväksymistä. On kuitenkin todettava, että kaupungilla on ollut maapoliittinen ohjelma jo ennenkin, ja että kaupunki on perinyt maanomistajilta maankäyttömaksua yli kahdenkymmenen vuoden ajan niissä asemakaavan muutostapauksissa, joissa alueen rakennusoikeus kasvaa ja/tai käyttötarkoitus muuttuu aiheuttaen alueella arvonnousua. VR:lle ei maankäyttösopimus luonnollisestikaan vaan käynyt, koska sillä oli jo tiedossa kaupungin osuuskaupalta aikanaan maasta saama hinta.

Vielä maankäyttöjohtaja toteaa, että maankäyttösopimuksen käyttö olisi maksanut kaupugille 2,2 miljoonaa euroa nyt maksettavan 1,8 miljoonan euron sijasta. Väite on täysin outo, sillä päinvastoin maankäyttösopimuksessa kaupunki saa maanomistajalta maksun, eikä siis maksa kenellekään mitään.

Valitettavaa on, että tässä maakaupassa kaupungille on saneltu hinta ja muutkin kauppaehdot, eivätkä mitkään selitykset tee sitä edulliseksi kaupungin kannalta. Tässä maakaupassa kaupunki näyttää täysin unohtaneenhyvät maapoliittiset periaatteensa samalla, kun VR pääsee eroon joutomaistaan maksimaalisilla hinnoilla ja muilla kauppaehdoilla. Hanketta ajetaan eteenpäin periaatteella ”maksaa mitä tahansa”.

Kauko Juhamäki

Kirjoittaja on ex-kaupungingeodeetti Mikkelistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka