Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Järjen käyttö sallittua

Passini vanheni toukokuun alussa. Hain uutta sähköisesti, mutta edellytyksenä oli allekirjoitus ja sormenjälkinäyte Mikkelin poliisilaitoksella. Aikoja ei ollut kuukausiin saatavilla, mutta päätin lähteä aamuksi laitokselle 60 kilometrin päästä palvelun auetessa. Porukkaa oli jo tupa täynnä, mutta automaatti sylki minulle lappusen numerolla 002. Kymmenen minuutin kuluttua sain asiani hoidetuksi ja uuden passin lähikauppaan reilussa viikossa.

Jossain pelaa, jossain ei!

Mutta tämä Laurea-ammattikorkeakoulun sotku, jossa käännytettiin pääsykokeista vanhentuneiden passien vuoksi, palautti mieleeni tapahtuman vuosikymmenten takaa. Palvelin kokelaana Porin Prikaatissa. Olin anonut lomaa pyrkiäkseni Helsingin yliopistoon. Pataljoonan komentajan sijainen, jota ei oltu valittu silloiseen sotakorkeakouluun, eväsi loma-anomukseni.

Komppanian varapäällikkö kysyi käytävällä, miten anomukseeni suhtauduttiin. Kerroin sen tulleen bumerangina takaisin. Tämä yliluutnantti, kapteenin sijainen, totesi yksikantaan: "Pidätte loman niin kuin olitte sen anonut"! Komentoketjut tai muut protokollat eivät estäneet häntä tekemästä oikeudenmukaista ja inhimillistä ratkaisua.

Hain ja pääsin opintoihin, jotka alkoivat päivä kotiuttamisen jälkeen! Olin ja olen kiitollinen komppaukolleni Risto Ä, joka uskalsi uhmata ylempiään.

Ei kai järjen käyttö ole EU:n tai muitten viranomaisten taholta kielletty?

Tapio Lehrbäck

Kirjoittaja on pertunmaalainen.