Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ovatko kaupungin johtajuuslinjat hämärtyneet?

Käsitykseni mukaan jätevedenpuhdistamon rakentamisen aikana kaupungilla on ollut kaupunginjohtaja ja hänen alaisinaan asiantuntijajohtajina hallinto-, henkilöstö-, sivistys-, talous- ja tekninen johtaja. Asiantuntijajohtajat vastaavat sektoristaan ja raportoivat kaupunginjohtajalle.

Käsitykseni mukaan jätevedenpuhdistuslaitoksen rakennuttaminen kuuluu tekniseen alaan ja on ollut kaupungin teknisen johtajan vastuulla. Hänelle on kuulunut raportointi kaupunginjohtajalle.

Rakentamisen melko loppuvaiheessa alkoi selvitä, että puhdistuslaitoksen rakentamisen kustannusarviot ylittyvät roimasti ja aloitettiin syyllisten etsintä.

Tilanne on ollut vesiliikelaitoksen johtajalle täysin kohtuuton.

Kaupunginjohtaja joutui kaupunginhallituksen päätöksellä lähtölaskentaan. Vesiliikelaitoksen johtaja siirtyi paineen alla toisiin tehtäviin. Tekninen johtaja nimettiin kaupunginkehitysjohtajaksi ja nostettiin reilusti palkkaa. Hänet nimettiin myös vesiliikelaitoksen väliaikaiseksi johtajaksi.

Viranhaltioiden tasa-arvoisuuden, kohtuullisuuden ja reiluuden nimissä pitää vielä selvittää myös teknisen johtajan valvonta- ja raportointivastuu kaupunginjohtajalle jätevedenpuhdistuslaitoksen rakennushankkeen toteutuksessa, johtamisessa ja kustannusten roimassa nousussa.

Ottaen huomioon jätevedenpuhdistuslaitoksen rakentamisen vaativuuden ja kalleuden, olisi hankkeen toteuttamiseen pitänyt jo hyvissä ajoin nimetä päätoiminen johtaja ja yhdestä kahteen kokoaikaisesti työmaalla työskentelevää rakennusaikaista valvojaa.

Käytännössä rakennushanketta veti vesiliikelaitoksen johtaja oman toimensa ohella. Tilanne on ollut vesiliikelaitoksen johtajalle työmäärään nähden täysin kohtuuton. Teknisen johtajan vastuulla on ollut luoda hankkeelle riittävät johto- ja valvontaresurssit.

Kaupunginvaltuustolle järjestetyssä jätevedenpuhdistuslaitokseen tutustumistilaisuudessa sain melko hyvän käsityksen laitoksesta ja sen toiminnasta. Laitos on todella suuri ja teknisesti vaativa käsittäen suuren kallioon louhitun ja rakennetun tilan, sekä hyvin paljon putkistoja, laitteita ja automatiikkaa.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.