Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valta pois vääristä käsistä

Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan kuolemaa enemmän pelätään julkista puheen pitämistä. Hautajaisissa ollaan mieluummin arkussa kuin puhujapöntössä.

Sama analogia pätee ruoan hintakeskusteluun. Pelätään jotakin, mikä on ainoa keino estää vielä pahemman vaihtoehdon toteutuminen. Se jotakin on teollisuuden ja alkutuotannon hintojen nostaminen. Mikäli ne eivät nouse, peloista pahimmat toteutuvat varmasti.

Elintarvikemarkkinavaltuutetun viran perustamisen tavoite oli, että elintarvikeketjun rakenteellisia virheitä saadaan korjattua. Nyt valtuutettu on keskittynyt kantamaan huolta kuluttajien ostovoimasta ja vastustamaan kaikkia lainsäädännöllisiä toimia virheiden korjaamiseksi.

Kuluttajien ostovoima on tärkeä osa ruokaturvaa – kuluttajilla on oltava varaa ostaa ruokaa. Ruokaturvaa ei kuitenkaan ole, mikäli ruokaa ei kannata tuottaa.

Kuluttajilla on oltava varaa ostaa ruokaa.

Elintarvikeketjun valtarakenteet on laitettava uusiksi ja vallan painopiste on siirrettävä kuluttajille ja ruoan tuottajille. Kaupan ja teollisuuden tehtävä on vain yhdistää nämä ketjun tärkeimmät lenkit.

Köyhyys ei Suomesta häviä, vaikka ruoka olisi ilmaista eikä sosiaalipolitiikka kuulu sen enempää K- kuin S-ryhmälle tai Lidlille, se kuuluu yhteiskunnalle.

Yhteiskunnalle kuuluu myös huolehtia ruoan tuottamisen toimintaympäristöstä. Toimiva, turvallinen ja reilu maatalouden toimintaympäristö ovat huoltovarmuuden perusta.

Elintarvikeketjun rapautumisen lisäksi ruokaturvaa uhkaavat monet muut tekijät. Niin kauan kuin rakkaus valkoposkihanhia ja fobia turvetta kohtaan sokaisevat osan poliittisista päättäjistä ja virkamiehistä ei ruoan tuottamisen toimintaympäristö ole turvattu.

Pellot ei ole tarkoitettu hanhien ruokkimiseen, vaan ruoan tuottamiseen. Turve on keskeinen ruoan tuottamisen sekä puutarha- ja metsätalouden tuotannontekijä. Näiden ideologinen kiistäminen on suora hyökkäys ruokaturvaa kohtaan. Erityisen törkeäksi sen tekee laskelmoitu kohdistaminen itä- ja kaakkoissuomalaiseen kotieläintuotantoon.

Vesa Kallio

Kirjoittaja on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja ja keskustan kansanedustajaehdokas.