Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ruoka- ja puhtauspalveluita ei tarvitse yhtiöittää

Vuoden 2019 Mikkelin kaupungin, Essoten ja Esedun yhteisessä ruoka- ja puhtauspalveluiden yhtiöittämisselvityksessä ei löydetty merkittäviä toiminnallisia tai taloudellisia hyötyjä, jotka olisivat johtaneet palveluiden ulkoistamiseen. Selvityksen jälkeen Mikkelin kaupunki (157 rupu-työntekijää), Essote (241 rupu- työntekijää) ja Esedu (24 rupu-työntekijää) päätyivät omien toimintojen kehittämiseen.

Mikkelin kaupungin palvelu- ja tulevaisuusohjelman 2022 konsulttiselvityksessä kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden (2021 kustannukset noin yhdeksän miljoonaa euroa) ulkoistamiselle ei löydetty taloudellisia säästöperusteita.

Nyt kuitenkin Mikkelin kaupunki, Etelä-Savon hyvinvointialue ja Etelä-Savon ammattiopisto ovat aloittaneet uuden ruoka- ja puhtauspalveluiden inhouse-yhtiön perustamiseen liittyvät neuvottelut. Voimakas tahtotila on, että kyseisten työnantajien palveluksessa olevat ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijät siirtyisivät uuteen yhtiöön vuoden 2023 aikana.

Laki- ja hyvinvointialuemuutoksen johdosta, ilman inhouse-yhtiötä, Mikkelin kaupunki joutuisi tekemään toiminnallisia muutoksia muun muassa Anttolassa, Haukivuorella ja Ristiinassa.

Etelä-Savon hyvinvointialueeseen kuuluva Savonlinnan kaupunki (noin 110 ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijää) on ilmoittanut, ettei se ole kiinnostunut inhouse-yhtiön perustamisesta. Savonlinnan ruoka- ja puhtauspalveluiden kulut 2021 olivat kahdeksan miljoonaa euroa.

Lakimuutoksen johdosta Savonlinnan ulosmyynti pienenee noin 720 000 euroa. Silti Savonlinna suunnittelee ottavansa muun muassa kaikki ulkoiset siivoustoiminnat omaksi työksi. Mikkelin kaupunki voisi halutessaan toimia Savonlinnan mallin mukaan.

Jos uusi Etelä-Savon alueellinen ruoka- ja puhtauspalveluiden inhouse-yhtiö perustetaan, eivät pienipalkkaisten työntekijöiden työehtosopimukset saa heikentyä. Uuden inhouse-yhtiön ei tule tehdä voittoa ja yhtiön myyminen myöhemmin kansainväliselle pörssiyhtiölle tulee yhtiöjärjestyksessä estää.

Jarno Strengell

Kirjoittaja on mikkeliläinen JHL:n pääluottamusmies ja sosiaalidemokraattien kaupunginvaltuutettu.